A múlt hétvégén, hetvenöt esztendős korában, elhunyt Joszi Szárid izraeli politikus, ismert iró és újságíró.

Joszi Szárid a Munkáspártban kezdte politikai karrierjét, majd a baloldali ‘RAC’ illetve ‘MEREC’ pártokban fejtette ki tevékenységét. Harminckét éven át, 1972 és 2006 között volt Kneszet képviselő és rövid ideig oktatási, illetve környezetvédelmi miniszter. Tevékenysége leginkább az izraeli-palesztin konfliktus megoldására, valamint a vallás és az állam viszonyának rendezésére irányult. Emiatt sokan támadták. A jobboldaliak azzal, hogy a kompromisszumkészsége a közbiztonságot veszélyezteti, az ultraortodox körökben pedig azért, mert ellenezte a jesivákban tanulók katonaság alóli automatikus felmentését.

level1

A Kneszetben az egyik legfelkészültebb szónok volt. Amikor még fiatal képviselő korában felszólalt, akkor maga Menachem Begin, az akkori legnagyobb szónok figyelmeztette képviselőtársait, hogy érdemes meghallgatni Joszi beszédét, mind a tartalma mind a formája miatt.

Annak ellenére, hogy Joszi Szaridnak markáns véleménye volt a zsidó vallás és Izrael állam viszonyáról, mégis jó személyes kapcsolatot ápolt az ultarortodox világ legtöbb képviselőjével. 1985- ben a Lubavicsi Rebbéhez fordult, aki egy levélben jó kívánságait fejezte ki és sikert kívánt neki. Néhány évvel később a velencei gettóban lévő Chábád jesivába látogatott, melyet akkor Rami Benajun rabbi vezetett. Joszi Szárid részt vett a péntek esti vacsorán, felvett egy kipát és megtisztelték a Kiddus elmondásával is. Utána elmondta: “Tegnap volt Szimchát Tóra, ami egyben az én születésnapom is, és nagyon örülök, hogy itt a zsidó gettóban együtt lehetek a Chábád haszidokkal”. Mindezt ékes jiddis nyelven, mire a jelenlevők lelkesen elkezdték énekelni a ‘Szimán tov umázl tov’ dalt, mely láthatóan nagyon meghatotta a vendéget.

Dan Diamant

Kép és forrás: kikar.co.il