Tavaly 51 sírkövet sikerült helyreállítani. Az Okopowa utcai zsidó temetőben egy alapítvány irányítja a munkákat, a szükséges pénzt pedig a lengyel állam, a régiós önkormányzat és a varsói zsidó közösség biztosítja.

2017-ben a lengyel kormány egy 24 millió eurónak megfelelő alapot is létrehozott erre a célra – olvasható jewish-heritage-europe.eu tudósításában.

A XIX. századi síremlékek között összetett szobrászati alkotások is találhatók, amiket nagy műgonddal restaurálnak. A munka általában azzal kezdődik, hogy megkeresik a sérült elemeket a környéken és mint egy mozaikot összerakják. Új alapzatot is építenek, de a síremlékek minden tartozékát, pl. a fémkerítést nem mindig találják meg. A sírkövek különböző stílusúak, a cikk külön beszámol az 1859-ben elhunyt Markus Rosenéről, akié a korban igen népszerű neogótikus stílusúban készült.

Az Okopowa utcai zsidó temető csaknem 33 hektáros, több ezer sírhelyet tartanak benne nyilván, a legegyszerűbbtől a hatalmas emlékművekig. Létezik már egy honlap is, ahol egész Lengyelországban nyilvántartott 82 ezer sírhelyet lehet kutatni.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu