A palesztinok ellenzik a zsidók óvárosi gyászszertartását.

A Palesztin Hatóság “külügyminisztere” a világ közvéleményéhez fordult, hogy segítsenek megakadályozni egy zsidó felvonulást a jeruzsálemi óváros falai körül. A “Nők Zöldben” elnevezésű mozgalom szervezésében már 24 éve járják körül az ősi falakat minden év áv hó 9-én, a legnagyobb zsidó gyásznapon, mely a jeruzsálemi szentélyek pusztulására és a száműzetésre emlékeztet.

A palesztin álláspont szerint a felvonulás “provokatív, és azt sugallja, hogy egész Jeruzsálem izraeli fennhatóság alá tartozik és a zsidó állam fővárosa” – különösen, mivel politikai vezetők is részt vesznek rajta.

“Ez a felvonulás is a radikális izraeli telepespolitika része, melyet tovább erősített Trump ominózus kijelentése Jeruzsálemmel kapcsolatban, a nagykövetségük elköltöztetése, a város folyamatos judaizálása és leválasztása a környező palesztin területekről. Ez a rendezvény is útját állja egy szuverén palesztin állam létrehozásának, Kelet-Jeruzsálem fővárossal. Felhívjuk a nemzetközi közösséget, hogy védje meg, ami még megmaradt a hitelességéből, és kényszerítse Izraelt az ENSZ határozatok betartására. A tény, hogy Izraelt nem számoltatják el, csak tovább ösztönzi a zsidó államot, hogy újabb jogsértéseket kövessen el, és erőszakkal tartsa megszállás alatt Jeruzsálemet és a szent helyeket” – jelentette ki a Palesztin Hatóság.

A szervezők a következő választ fogalmazták meg: “Az áv hó 9-re tervezett felvonulás célja, hogy megerősítse szuverenitásunkat Jeruzsálemben, Izrael örök fővárosában. Köszönetünket fejezzük ki Donald Trumpnak, az Egyesült Államok elnökének, amiért támogatja e törekvésünket. Örömmel konstatáljuk, hogy rendezvényünk is segít megakadályozni, hogy egy palesztin terrorállam jöjjön létre országunk szívében. Jeruzsálemi szuverenitásunk megteremtése annak a folyamatnak a része, melynek során egész Judeára és Somronra kiterjesztjük az izraeli fennhatóságot.”

Forrás: Arutz7