Az Egységes  Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) kezdeményezése nyomán a jövőben a tényleges pártolói létszámuk alapján kaphatnának kiegészítő támogatást a magyarországi egyházak

Az Egységes  Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez annak érdekében, hogy az SZJA egyházaknak nyújtott, 1%-os felajánlásokhoz kötött, kiegészítő állami támogatás összegét a NAV a jövőben az adott egyházat a támogatásáról biztosító valamennyi állampolgár szándékát figyelembe véve állapítsa meg. A jelenlegi gyakorlat szerint nem egyértelmű ugyanis, hogy pontosan ki számít felajánlónak, az is beletartozik-e, aki kitölti az egyházak részére az 1%-os felajánló szelvényt, de valójában nincs megfizetendő személyi jövedelemadója. A szándékát jelző összes állampolgárt figyelembe véve az egyházak a tényleges társadalmi támogatottságukat sokkal jobban kifejező mértékben részesülhetnének kiegészítő állami támogatásban. Az EMIH ezért párbeszédet kezdeményez a bizonytalan helyzet rendezése érdekében.

A jelenleg érvényes szabályozás értelmében, az 1%-os felajánlásokhoz az állam kiegészítő támogatást nyújt, melynek összegét a felajánlók létszámarányának megfelelően osztja szét. Nem egyértelmű azonban, hogy ki számít valójában felajánlónak, az is beletartozik-e, aki kitölti az egyházak részére az 1%-os felajánló szelvényt, de valójában nincs megfizetendő személyi jövedelemadója. A mostani helyzetben a kormányzati intézkedéseknek, elsősorban a családi adókedvezmény, egyébiránt egyértelműen pozitív intézményének kiterjesztése következtében egyre több adózó lehet Magyarországon, akinek bár van jövedelme, lényegében nem fizet jövedelemadót.

Az Egységes  Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) azt szeretné elérni, hogy a jövedelemmel rendelkező, de szja-t nem fizető adózók preferenciája is megjelenhessen, legalább a kiegészítő támogatások kiszámításában. Ezzel elérhetővé válna, hogy az állam egy adott egyháznak az 1%-os kiegészítését a valós társadalmi létszám alapján tegye meg, és ne csak azok számítsanak bele a létszámba, akik ténylegesen tudnak felajánlani. A remélt változtatásoknak köszönhetően a jövöben az egyházak támogatása jobban tükrözheti az egyházak tényleges társadalmi súlyát, így a hitéleti, közösségépítő és karitatív tevékenységük finanszírozása is a híveik valós elvárásait pontosabban megközelítő módon történhet majd.