Az izraeli Külügyminisztérium reményei szerint az első arab űrutazás hozzájárul a régió országainak együttműködéséhez.

A zsidó állam és az öböl-menti országok közötti viszony javulásának újabb jele, hogy Izrael hivatalosan gratulált az egykor ellenségként kezelt arab állam űrprogramjának elindításához. A Emirátusok júliusra tervezi első űrhajójának fellövését. Ez még egy pilóta nélküli jármű lesz, mely csupán az első lépést jelenti a nagy terveket dédelgető űrprogramban.

„A legjobb kívánságainkat küldjük az Egyesült Arab Emirátusoknak e tudományos misszió elindításához. Reményeink szerint ez a lépés elmélyíti a kooperációt a régió összes országa között” – áll az izraeli Külügyminisztérium arab nyelvű üzenetében, melyet az „Izrael az Öbölben” nevű Twitter-csatornán tettek közé.

Bár a zsidó állam csak két arab országgal, Egyiptommal és Jordániával tart fenn diplomáciai kapcsolatot, az utóbbi években jelentősen fejlődött a viszony az Arab-öböl államaival, elsősorban a közös, iráni fenyegetettség miatt. Amíg korábban a kapcsolattartás titkos csatornákon folyt, addig most már nyíltan tesznek egymás felé különböző gesztusokat a felek.

A múlt hónapban két alkalommal is landolt az Emirátusok légitársasága, az Etihad Airways repülőgépe a Ben-Gurion repülőtéren. A gépek a koronavírussal való küzdelemhez szállítottak felszerelést a Palesztin Autonómia számra – igaz a címzett nem vette át az adományt, mert nehezményezi, hogy egy újabb arab állam normalizálja a kapcsolatait Izraellel. Az első Etihad gép még felségjelzés nélkül érkezett Tel-Avivba, azonban a másodikon már ott virított a társaság logója és a nemzeti lobogó is.

A kapcsolatok fejlődését jól jelzi, hogy két évvel ezelőtt Netánjáhu miniszterelnök személyesen látogatott el Ománba és újabban az izraeli sportolók is egyre több, öböl-menti országban rendezett versenyen szerepelnek, méghozzá a Dávid-csillagos lobogó alatt.

A legújabb fejlemény pedig az, hogy az amerikai béketerv határozott kritikája ellenére az Emirátusok továbbra is az együttműködés fokozását szorgalmazza Izraellel. „Vajon lehetséges-e, hogy egy politikai kérdésben vitában állunk Izraellel, ám ugyanakkor a két ország közötti kapcsolatok más területein pedig hidakat építünk? Azt gondolom, hogy igen. Véleményem szerint most éppen ez a helyzet. Nem értünk együtt az annexió tervével, nem gondoljuk, hogy ez jó ötlet, de ettől még más területeken, mint amilyen a koronavírus vagy a technológia, együtt tudunk működni” jelentette ki Anwar Gargas, az Emirátusok külügyminisztere.

Az Emirátusok tervei szerint július 15-én lövik fel a Remény nevű űrhajójukat a Japánban található Tanegasima Űrközpontból. A jármű 495 millió kilométeres utat tesz meg, és megközelíti a Mars bolygót. Az űrprogram előzményeként tavaly szeptemberben Hazza al-Manszuri, az Emirátusok első űrhajósa tett űrutazást egy orosz űrhajó fedélzetén.

zsido.com

Forrás: TOI