Történelmi jelentőségű látogatást tett Izraelben a kanadai miniszterelnök. Stephan Harper 208 főnyi kíséretében több chábád rabbi is volt, akik a kanadai zsidó közösséget képviselték. Kneszetben tartott beszédében Harper páratlan határozottsággal állt ki Izrael mellett.

A hivatalos program első állomásaként Stephan Harper miniszterelnök és kísérete megismerkedett Izrael legrégibb jótékonysági szervezetével, az elsősorban szegényeket és árvákat támogató Kolel Chábáddal. A David Citadel Hotelben tartott eseményen a résztvevők megismerkedhettek a Kolel Chábád 1788. óta végzett jótékonysági munkájával. A szervezet napjainkban többek között 25 ingyenkonyhát tart fenn Izrael szerte.
A Kolel Chábád képviseletében Zalman Duchman rabbi nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a delegáció első hivatalos programpontja éppen a jótékonysági szervezettel való megismerkedés volt. „Még a gazdasági kérdések előtt összegyűltek, hogy adakozásról és filantrópiáról egyeztessenek – nem mellékes témaként, hanem a programjuk központi részeként.” Mint elmondta, számtalan más adományozással foglalkozó szervezet közül talán azért őket választották, mert „a választásuk egybecseng a szegények segítésére tett erőfeszítéseinkkel, különös tekintettel az árvákra.”
A két ország történetében először fordult elő, hogy kanadai vezető felszólalt az izraeli parlamentben. „Kanada tűzön vízen át önök mellett áll!” – hangzott el Harpertől a Kneszetben. Angol és francia nyelven elmondott beszédében arról beszélt, hogy azok, akik a zsidókat gyűlölik, előbbutóbb mindenkit meggyűlölnek önmagukon kívül, hozzátéve, hogy az Izraelt fenyegető erők, ahogy az szeptember 11én megmutatkozott, mindenkit fenyegetnek. „Tehát vagy kiállunk az értékeink és az érdekeink mellett itt Izraelben, és kiállunk egy szabad és jellemzően zsidó állam léte mellett, vagy a világban háttérbe szorulnak az érdekeink és értékeink.”
Beszélt arról, hogy Kanada, bár mindig kiállt az elnyomottakért, komoly hibát követett el a II. világháborúban, amikor nem segítette a zsidó menekülteket. Mint elmondta, napjainkban az antiszemitizmust gyakran rejtik Izrael ellenesség mögé, ám Kanada messzemenőkig támogatja Izrael Államot „Helyénvaló dolog támogatni Izraelt, mert az üldöztetés generációi után a zsidó nép megérdemel egy hazát.”
Harper akkor sem jött zavarba, amikor két arab képviselő provokatív bekiabálással zavarta meg a beszédét. Benjamin Netanjahu háláját fejezte ki, amiért Stephan Harperben megvan a „bátorság, hogy kiálljon az igazságért, és a bátorság, hogy kimondja az igazságot” Az izraeli miniszterelnök beszédében így fogalmazott: „A hipokrácia korát éljük. Ahelyett, hogy a tömegmészárlással, a nők és a vallás elnyomásával foglalkoznának, vannak, akik vádlóan mutatnak Izraelre, a régió egyetlen demokráciájára, amely tiszteletben tartja az emberi jogokat és biztosítja minden polgára számára a szabad vallásgyakorlást.”

Megszakítás