A különleges berendezés a legszennyezettebb vízből is képes tökéletes minőségű ivóvizet előállítani.

A kéjszáriai központú NUFiltration (NUF) cég tiszta vizet biztosít a járványtól sújtott közép-afrikai ország több ezer olyan lakója számára, akik egyébként nem jutnak fertőzésmentes vízhez. Néhány hónappal ezelőtt Rán Gidor, Kamerun izraeli nagykövete nyújtott be ajánlást az izraeli Nemzetközi Fejlesztési Intézethez (Másáv), hogy a NUF nyújtson segítséget az afrikai országnak. „A kolerajárványra adott azonnali válasz volt ez, és mi szívesen segítettünk”- mondta Juvál Fuchs, a Másáv igazgatóhelyettese.

A Külügyminisztérium támogatásával a NUF 15 ezer dollár értékben juttat víztisztító berendezéseket Kamerunnak. A berendezések mindegyike percenként nyolc liter vizet képes megtisztítani, naponta mintegy 500 ember teljes napi vízigényét szolgáltatva. Az eszközök különlegessége, hogy fertőtlenített, újra felhasznált dialízis-szűrők segítségével tisztítja meg a vizet. Az eszközt Tel-Avivi Egyetem professzora, az Egészségügyi Minisztérium egykori igazgatója és a Munkapárt képviselője, Jorám Lass szabadalmaztatta. A rendszer előnye más eszközökkel szemben, hogy olyan filtereket használ, melyeket eredetileg is egészségügyi használatra készítettek, és így megfelel a legszigorúbb előírásoknak is.

A szűrők eltávolítják a szennyeződést még a leginkább fertőzött vízből is, biztosítva, hogy a kapott folyadék mentes lesz minden baktériumtól és 30 nanométernél nagyobb részecskétől. „Forradalmi találmány ez, mivel egy egyébként kidobásra ítélt egészségügyi eszközt hasznosít újra, és segítségével a lehető legnagyobb hatékonysággal tisztíthatunk vizet.”- mondta Mino Negrin, a NUF elnöke. A rendszer olcsó és hordozható, vagyis ideális sürgős helyzetekben, illetve távoli vidékeken. A 15 kg-os szűrőknek nincs szüksége elektromosságra és legalább három éven át használhatóak.

Omri Kohen, a NUF műszaki vezetője szerint cégük szűrői nagyon hasznosak a korlátozott forrásokkal rendelkező, fejletlen országok számára. „Abban a pillanatban, hogy vizet vesznek a folyóból, máris ivóvíz tisztaságú vízhez juthatnak. Igazi csoda volt ez az emberek szemében. A reakcióik egyszerűen fantasztikusak voltak. Az emberek azt mondták, hogy olyan az íze, mint az üvegből frissen kitöltött ásványvíznek.”

A 25 éve a víztisztító iparban dolgozó Negrin hat éve vásárolta meg a NUF szabadalmát, mert meglátta benne a világméretű változás lehetőségét. „Az első pillanattól fogva látta, hogy ez egy nagyon-nagyon erőteljes és új lehetőség egy hatalmas probléma megoldására.” – nyilatkozta.

A NUF jelenleg több mint negyven országban van jelen, Afrikában összesen több százezer dollárnyi értékkel. Negrin azt reméli, hogy vállalatával tovább tud terjeszkedni, és még több, szükséget szenvedő országnak nyújthat segítséget.

Az ENSZ már tesztelte a terméket, és engedélyt adott a menekülttáborokban való használatára a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Maliban. Fuchs az mondta, hogy a kameruni kezdeményezésben minden oldal nyer, mivel egyszerre támogatják az izraeli technológiát és tesznek humanitárius erőfeszítéseket külföldön. „Win-win helyzet”- mondta Fuchs.

zsido.com

Forrás: JPost