Egy izraeli cég által fejlesztett kültéri „bioemésztő” készülék hulladékból készít tiszta és megújuló bioüzemanyagot.

A HomeBioGas által készített családbarát méretű TevaGas készülék képes tiszta energiát és műtrágyát létrehozni különböző szerves anyagok – például ételmaradékok és állati trágya – felhasználásával – írta az Algemeiner.

Egyetlen készülék képes naponta három étkezéshez elegendő tiszta gázt és 10 liter folyékony szerves trágyát előállítani. A könnyen összeszerelhető találmányt már jelenleg is használatba vették az Umm Batinban élő beduin közösség tagjai, ahol a hulladékból nyert energiát főzésre, fűtésre és világításra használják.

A „bioemésztő” készülékre az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon is felfigyelt októberben egy izraeli látogatás során. – Nagyon izgatott lett és úgy fogalmazott, hogy „nők és gyermekek milliói halnak meg évente a nyílt lánghasználat során keletkezett beltéri füst miatt. Nekik éppen erre van szükségük. Az ENSZ-nek vásárolnia kellene ilyen készülékeket!” – árulta el Ami Amir, a HomeBioGas marketing igazgatója. „Arra kért minket, hogy vegyük fel a kapcsolatot az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO) és egyeztessünk arról, hogy hol és mikor lehet telepíteni a rendszerünket”.

Az izraeli céget számos országból keresték. Amir elmondása szerint Ausztráliából, Nigériából és Costa Ricáról is jelezték nagykereskedők, hogy szeretnének bemutatódarabokat kapni. „Mintegy 70 különböző ország szeretné forgalmazni a terméket. Tehát nyilvánvalóan sikerült megoldást találnunk egy hiányra” – mondta a fejlesztőcsapat munkatársa.

zsido.com