Az izraeli tűzoltóság csapatot küldött Kaliforniába, hogy a helyi erőkhöz csatlakozva küzdjenek a számos emberéletet követelő és felmérhetetlen anyagi és ökológiai kárt okozó bozóttűz ellen. A természeti katasztrófa miatt már több százezer embert kellett evakuálni az otthonából.

Az Egyesült Államok kormánya “katasztrófa sújtotta övezetnek” nyilvánította Kaliforniát. Szakértők szerint ennél nagyobb tűzvész még nem fordult elő az állam területén.

A tíztagú izraeli delegációval tűzoltók, tűzoltótisztek és mentési szakemberek indultak útnak vasárnap reggel, akik a fizikai segítségnyújtás mellett oktatással is támogatják majd amerikai kollégáikat. Az izraeliek két hétig maradnak a térségben. Izraelben a szinte teljesen csapadékmentes nyári-őszi időszakban gyakran történik tűzeset, illetve a Gáza-övezetből érkező gyújtóléggömbök is számtalan, nagy kiterjedésű tüzet okoznak a mai napig, így bőséges tapasztalat gyűlt össze az izraeli szakemberek körében.

A segélycsapat a Külügyminisztérium, a Belbiztonsági Minisztérium és a Nemzetbiztonsági Hivatal együttműködése révén indulhatott útnak. Az amerikai tűzoltók szükségleteiről a San Franciscóban működő izraeli konzulátus és a jeruzsálemi amerikai nagykövetség adott tájékoztatást.

A távozó küldöttséget Amir Ohana, belbiztonsági miniszter és Dedi Szimchi, a tűzoltóságért és a katasztrófaelhárításért felelős miniszteri biztos búcsúztatta a tűzoltó parancsnokságon.

“Önök által ismerik meg a szövetségeseinknek és az egész világ Izrael legszebb tulajdonságát, az önzetlen segítőkészséget. A Kaliforniát borító tűz és füst között nemcsak az izraeli zászlóval díszített egyenruhájuk miatt fognak kitűnni, hanem a szakértelmükkel, az elhivatottságukkal és a nagyszerű csapatmunkával is” – mondta Ohana.

Gabi Askenázi külügyminiszter üzenetben búcsúzott a delegációtól: “Ez a segélyakció jól szimbolizálja a két nemzet és a két ország között fennálló különleges barátságot. Áldásomat küldöm a csapat tagjainak és sok szerencsét kívánok nekik fontos küldetésük során”.

Augusztus 15. óta 650-nél is több tűzesetet regisztráltak Kaliforniában, ahol eddig több mint félmillió hektárnyi terület vált a lángok martalékává. A katasztrófának már legalább hét halálos áldozata van és több mint 1400 épület pusztult el. A dühöngő lángok ellen 15 000 amerikai tűzoltó harcol.

Az elmúlt években az izraeli tűzoltók több külföldi bevetésen vettek részt, többek között Brazíliában és Etiópiában, ahol szintén hatalmas területre kiterjedő tűzvészek pusztítottak. Az izraeli segélycsapatok minden alkalommal nagy elismerést arattak szakértelmük miatt, s tevékenységük nagyban hozzájárul a zsidó állam diplomáciai sikereinek elősegítéséhez.

zsido.com

Forrás: JPost