Egy nyelőcső nélkül született újszülött és egy ürítésre képtelen ötéves gyermek is azon páciensek között volt, akiken egy önkéntesekből álló izraeli orvos csapat segített Tbilisziben.

“Itt lehetőségünk nyílik másokon segíteni. Nekem nem számít, hogy grúz vagy izraeli gyermekről van szó, a lényeg, hogy megfelelő orvosi kezelést tudjak nyújtani olyanoknak, akik egyébként nem jutnának hozzá.”  – mondta Dr. Rán Steinberg, a haifai Rámbám Egészségügyi központhoz tartozó Ruth Rappaport Gyermekkórház gyermeksebészetének vezetője. Dr. Steinberg egyben az izraeli nemzeti gyermek-transzplantációs bizottság tagja és a gyermekek veseátültetésének jeles szakértője.

Dr. Steinberg és kollégái már évek óta végzik önkéntes munkájukat. 2014-ben egy tizenéves gázai fiúnak ültettek be új veséket, mely műtéttel az életét mentették meg. Grúziában gyakori vendégek: a gyermek- és altatóorvosokból álló csapat évente kétszer utazik Tbiliszibe, hogy olyan összetett beavatkozásokat hajtsanak végre, melyekre a helyi orvosok nem képesek. Munkájukért nem fogadnak el fizetséget, a grúz kormány mindössze az utazásukat és a szállásukat fedezi.

“A grúz elnök kezdeményezte ezt a programot, és azt reméli, hogy más országokból is érkezik majd segítség.” – mondta Dr. Steinberg. “Izrael tíz éve része a programnak. Eleinte Dr. Jicchák Vinográd vezette a küldöttséget egy tel-avivi kórházból, de miután nyugdíjba ment, mi vettük át a stafétabotot. Az évek alatt nagyon sok grúz beteget kezeltünk, és a rendszeres látogatásaink során figyelemmel tudjuk kísérni a korábban ellátott páciensek egészségének alakulását.”- tette hozzá.

A csapat része Dr. Arkadi Vachian, aki Tbilisziben született, majd Izraelbe települt át. Már négyszer utazott vissza szülővárosába, ahol nagy hasznát veszik nyelvtudásának.

Az izraeli orvosok érkezésük után harminc, a helyi orvosok által kiválasztott gyermeket vizsgálnak meg. Egy részüket azonnal megoperálják, másoknak további vizsgálatokon kell keresztül menniük. “Legutóbb 14 gyermeket műtöttünk meg. A többieknek várniuk kell a következő alkalomra.” – mondta Dr. Steinberg. A két utazás közötti időben az izraeli és grúz orvosok folyamatos kapcsolatban állnak egymással, és a betegek kezeléseiről és vizsgálatairól egyeztetnek. “Olyanok vagyunk már mint egy nagy család. A repülőtéren nem győznek megölelni bennünket. Éjszakánként együtt megyünk szórakozni, és megvitatjuk az orvoslás és az élet nagy kérdéseit.” – mesélte Dr. Steinberg.

Mivel a grúz orvosok a legnehezebb eseteket tartogatják izraeli kollégáiknak, a siker nem minden esetben garantált. Előfordul, hogy a nem megfelelő hozzáértéssel kezelt pácienseken már nehéz korrigáló beavatkozásokat végezni. “Gyakran nem tudjuk, hogy hosszú távon milyen eredményre számíthatnunk. Előfordul, hogy a bonyolult eseteket a megfelelő szaktudás nélküli orvosokra bízzák.”

Legutóbb egy olyan csecsemőt kellett megműteni, akinek nem fejlődött ki a nyelőcsöve. “Nagyon összetett műtét volt, és hosszú felépülési idővel számoltunk, de megvolt az okunk a bizakodásra. Sajnos a beteg négy vagy öt hónappal később bélelzáródás miatt elhunyt. Ez az eset nagyon lesújtott. Nem könnyű ekkora távolságból figyelemmel követni a kezelést.” – mondta Dr. Steinberg. “Ezzel együtt sok a sikerélmény is. Jó dolog olyan új sebészeti kihívásokkal találkozni, melyektől jobb szakemberekké válunk.”

zsido.com

Forrás: Tower