16 palesztin gyerek kapott speciális implantátumot a fülébe egy izraeli kórházban, amivel életükben először hallhatnak.

A jeruzsálemi Hadassah kórházba Júdea és Somron, valamint a gázai övezetből érkeztek a gyerekek. Dr. Michal Kaufmann a programot vezető sebész elmondta: elsősorban logisztikai szempontból volt bonyolult a művelet, mert sok engedélyt kellett beszerezniük. A gyerekek közül soknak nem ismerték a kórelőzményét, a vizsgálatok mellett pedig esetenként érzelmi és pszichológiai gondozásra is szükség volt – tette hozzá az orvos.

A szerkezetet a belső fülben helyezik el, megkerülve a károsodott részt, közvetlenül stimulálva a hallásért felelős receptorokat. Ezzel a módszerrel felnőtteknek és gyerekeknek is vissza tudják adni a hallásukat, akár születésük óta süket pácienseknek is.

A műtét csak az első lépés a gyógyulás útján, egy hónappal később egy külső eszközt csatlakoztatnak az implantátumhoz. Ezután logopédus foglalkozik a páciensekkel a rehabilitáció részeként – olvasható a ynetnews.com cikkében. „Ez egy nagyszerű projekt, amely megadja ezeknek a gyerekeknek az esélyt arra, hogy kilépjenek a csend világából és normális, teljes életet élhessenek” – nyilatkozta Dr. Kaufmann.

 

Kép: ais.southampton.ac.uk