A szakemberek célja nemcsak egy új, minőségi termék kifejlesztése, hanem az is, hogy a szélesebb közönség számára is elérhető árú, nagy tételben előállítható tejet hozzanak létre.

A Tel-Avivi Egyetem kutatói azt állítják, hogy megtalálták a megoldást, amellyel forradalmasíthatják a tejipart. A világ számos pontján fektetnek biotechnológiai vállalatok komoly összegeket a tejet és tejtermékeket ízben és állagban egyaránt kielégítő módon helyettesítő és széles rétegek számára megfizethető italok és élelmiszerek előállításába. Ennek az az oka, hogy egyre nyilvánvalóbbak azok a károk, melyeket a tejipar okoz a környezet, az állatok és az emberi egészség tekintetében is.

Támir Tuller, a Tel-Avivi Egyetem professzora dr. Ejál Iffergan vállalkozóval közösen vágott bele a kutatásba. Imagindairy néven start-up vállalatot alapítottak azzal a céllal, hogy megtalálják annak a módját: hogyan lehet élesztőből tejhez hasonló italt előállítani úgy, hogy az mind tápértékét, mind ízét és állagát tekintve képes betölteni azt a szerepet, melyet az állati eredetű tej tölt be táplálkozásunkban. A fejlesztők elmondása szerint termékük nemcsak megfelel ezen elvárásoknak, de meg is haladja azokat, mivel koleszterin-és laktózmentes, így egészségesebb, és azok is fogyaszthatják, akiknek a szervezete nem tolerálja a tehéntejet.

„Az általunk létrehozott tej nem csupán tejhelyettesítő, mint a mandula-, vagy a szójatej. Az a tervünk, hogy olyan termékeket állítunk elő, melyek ugyanolyanok, mint az állati eredetű tejtermékek.” Ehhez Tuller professzor egy évtizede kutatott területét, a géntechnológiát is felhasználják, melynek segítségével megváltoztatják az élesztő fehérjéinek a viselkedését. A technológia nem új, az élelmiszeriparban és a gyógyszerészeti iparban (oltóanyagok előállításánál) egyaránt régóta alkalmazzák. Egy élő szervezetből vett gént juttatnak egy másik szervezetbe, és így alakítanak ki biológiai „gyárat”, mely olyan fehérjéket termel, amilyeneket az adott gén magába kódolva hordoz.

Természetesen ahhoz, hogy nagy tételben lehessen ezt a módszert alkalmazni, számos megelőző lépést kell végrehajtani. Fontos az is, hogy az élesztő sejtjeit gazdaságos „tejgyárakká” alakítsuk. Tuller professzor az egyik nyelvről a másikra való fordítás analógiáját használja arra a folyamatra, hogy az élesztő sejtjei tejet termelnek. „Bár tudjuk, hogy melyek azok a gének, amelyek a tehéntej fehérjéit kódolják, azok a gének tehénsejt »nyelven« íródtak. Át kell írni őket élesztő »nyelvre«. Ez teszi majd lehetővé, hogy megfelelő, megfizethető és hatékony módon termeljünk tejfehérjét az »élesztősejt-gyárban«.”

A professzor azonban bizakodó: „Úgy gondoljuk, hogy a laboratóriumban kifejlesztett modellek segítségével meglehetősen rövid időn belül sikerül majd hatékony módon tejfehérjét előállítanunk, és ez lehetővé teszi majd az elérhető árú, magas minőségű és ipari méretű gyártást” – zárta le a beszélgetést Tuller.

 

zsido.com

 

Forrás: JPost