A férfi a jom kippuri háború előtt figyelmeztette Izraelt.

Filmbe illő múltja van Ariel Vromen filmrendezőnek: 1993-ban tagja volt az izraeli légierő egyik egységének, amelyik Libanonból menekített sebesült zsidó és arab katonákat. A harcokban két barátja is mellette halt meg. Mindezek után poszttraumás stressz szindrómában szenvedett.

Saját bevallása szerint ezek az ellentmondásos élmények vezették el odáig, hogy elvállalta a Netflix napokban bemutatott új sorozatának a rendezését. A The Angle c. sorozat főhőse Ashraf Marwan, az egykori egyiptomi elnök Gamal Abden-Nasszer veje, aki végül izraeli kém lett. Marwan a következő elnök, Anvar Szadat belső körébe is bekerült és figyelmeztette a Moszadot az 1973-as jom kippuri háború előtt, amivel jelentősen csökkentette az izraeliek veszteségeit, egyben életveszélyes helyzetbe hozta saját magát – olvasható a timesofisrael.com cikkében.

Ashraf Marwan 2007-ban gyanús körülmények között kiesett egy londoni erkélyről, a rendező szerint gyilkosság történt, egyfajta leszámolás egyiptomi részről. Ariel Vromen kezdetben egyoldalúnak érezte a forgatókönyvet és igyekezett beleásni magát a történet egyiptomi oldalába is. Próbálta megfejteni a kémmé vált férfi indítékát is, ami talán abban gyökerezett, hogy apósa lenézte a szegény családból származó fiút. Vromen szerint kezdetben a pénz motiválta Ashraf Marwant. Későbbi hatalmas vagyonát és vállalkozásait ekkor alapozta meg. Aztán változott maga is és egyre inkább úgy érezte, hogy a béke útjára tudja vezetni Izraelt és Egyiptomot – legalább is így látja Ariel Vromen.

Egyiptomi részről nyilván számos bírálat éri a sorozatot, szerintük izraeli propaganda, ráadásul izraeli színész alakítja Szadat elnököt. Vromen elmondta, hogy sok egyiptomi színészt keresett meg a lehetőséggel, de nem voltak hajlandóak szerepelni a sorozatban.

zsido.com

Kép: timesofisrael.com