A haifai Technion egyetemen a Bacillus subtilis nevű baktérium felhasználásával készítettek szintetikus mézet. A találmány aranyérmet ért a nemzetközi versenyen.

 

Köztudott, hogy a méhek populációja világszerte csökken, így a méz hamarosan ritka különlegességnek számíthat a boltok polcain. A Technion, Izrael technológiai intézetének 12 fős csapata az elmúlt évben azon dolgozott, hogy méhek nélkül állítsanak elő mézet. Erőfeszítéseik meghozták édes gyümölcsüket: a csapat aranyérmet nyert a nemrégiben megrendezett iGEM nemzetközi vetélkedőn Bostonban. A győztest mintegy 300, a világ minden tájáról érkezett csapat közül választották ki. A vetélkedőt 2004-ben alapította a Massachusettsi Technológiai Intézet azzal a céllal, hogy lehetőséget adjon az érdeklődő diákoknak a szintetikus biológiával való kísérletezésre. A mostani volt a hatodik aranyérem, amelyet a Technion diákjai szereztek a verseny történetében.

Az iGEM céljai között az is szerepel, hogy ne csak a tudományos hátteret teremtsék meg az egyes találmányokhoz, de valódi üzleti modellt is kidolgozzanak hozzájuk. A Technion csapata saját internetes oldalt szerkesztett, a cégüknek pedig a BeeFree nevet adták. „Az a tervünk, hogy fenntartható, méhmentes mézet alkossunk az átprogramozott baktériumok segítségével. A baktériumok nektárszerű anyagot termelnek olyan enzimek felhasználásával, melyek a mézgyomorban uralkodó körülményeket utánozzák.”- olvasható a weboldalon.

A csapat két izraeli technológiai céggel együttműködve hozta létre a termékét, az egyik a Bio-castle, mely a vízben levő szennyező anyagokat bontja le biológiai úton (ennek segítségével gyűjtötték össze a fehérjéket, melyek a szintetikus méz előállításához szükségesek), a másik pedig a Tsuf Globus, mely gyógynövényekből álló „orvosi mézet” készít.

A csapat tagjai hat különböző tudományágat képviselnek. „A győzelmek kétségtelenül nagyon izgalmasak, de nem kevésbé fontos az az intellektuális tulajdon, melyet a projekt létrehozása közben megteremtettek” – mondta Roi Amit professzor, aki a Technion szintetikus biológiai laboratóriumában a genomok kódolásával foglalkozó részleget vezeti.

Az iGEM versenyén való részvételnek a fentieken, vagyis a találmányon és a hozzá szükséges gazdasági-piaci kereteken túl elengedhetetlenül fontos követelménye a társadalmi elem is. Így az idei izraeli résztvevők tízedikes és tizenkettedikes diákok számára rendeztek környezetvédelmi és fenntarthatósági témaköröket felölelő versenyt, melyen az az applikáció nyert, amelyik lehetővé tenné a bevásárlóközpontok számára, hogy a lejárati idejükhöz közelítő termékeket olcsóbban árulják.

 

zsido.com

 

Forrás: israel21c