Egy eset, ami nagy vihart kavart.

Bár az asszimilációt és a vegyesházasságot általában a diaszpórában élő zsidó közösség problémáinak tartják, egy fiatal izraeli nő ingadozása a zsidóság és az iszlám között, felhívja a figyelmet arra a kis számban Izraelben is megjelenő jelenségre, melynek során zsidó lányok arab házastársat választanak maguknak és esetenként őseik vallását is elhagyják.

A 24 éves, askeloni Noj Sitrit esete nagy figyelmet kapott az izraeli médiában, amikor a Templom-hegyen áttért az iszlámra, hogy hozzámehessen beduin udvarlójához.

Nojt édesanyja nevelte, nem kifejezetten vallásos, de hagyománytisztelő légkörben. Bevonulása előtt egy vallásos lányiskolában tanult. Leszerelése után, az askeloni tengerparton találkozott Alla Abu Szádzsirral, egy Ráhátban élő beduin fiatalemberrel. A kapcsolat egyre komolyabbá vált, és a fiatalok elhatározták, hogy összeházasodnak. Alla meggyőzte Nojt, hogy térjen át az iszlámra, melyre ironikus módon éppen a zsidóság legszentebb helyén, a jeruzsálemi Templom-hegyen került sor.

Az áttérés után a Templom-hegyen

A szertartásról szóló felvétel gyorsan elterjedt az izraeli közösségi médiában, és nagy felháborodást keltett. Időközben Noj is elbizonytalanodott. A lány családja akcióba lendült és felvették a kapcsolatot Benci Gopsteinnel, aki éppen az ilyen csapdába került fiatal lányok és az arab falvakban raboskodó zsidó feleségek sorsán segítő Lehava mozgalom vezetője. A megkeresés kölcsönös volt, mert Gosptein felesége, Ánát is tenni akart valamit Nojért. “Még aznap, hogy megláttam az áttérésről szóló videót, felhívtam a Sitrit családot. Nagyon meg voltak zavarodva, nem tudták, hogy mihez fogjanak. Noj édesanyja teljesen összetört. Tanácsokkal láttuk el a családot, és önkénteseik segítségével sikerült közelebb kerülnünk Nojhoz.

Gosptein és Sitrit a visszatérési ünnepségen

A lány ekkor a Beer Seva melletti beduin településen, Ráhátban élt vőlegényével. Hajlandó volt a Lehava tagjaival beszélni, különösen, hogy jövendőbelije már ekkor elég erőszakosan viselkedett, üvöltözött vele és bántalmazta. “Asztalt, széket vágott hozzá, bár még nem kezdte el verni.” – mesélte Ánát.  Némi rábeszélés után Noj elhagyta Ráhátot, és egy védett lakásba költözött, melyet a Lehava tart fent olyan bántalmazott nők számára, akik arab férfiakkal fenntartott kapcsolatukból próbálnak kiszabadulni.

A múlt héten, ros hásáná előtt néhány nappal, Noj nyilvánosan visszatért a zsidósághoz, egy rövid, zsinagógai ünnepség keretében. Gopstein egy videót is megjelentetett az eseményről.

A zsidó újévet követően azonban a lány visszatért Ráhátba, hogy újrakezdje kapcsolatát a beduin férfival.

“A múlt héten Noj nyilvánosan megbánta, hogy áttért az iszlámra. Arra is megkért, hogy vegyük filmre, amint visszatér a zsidósághoz. Arra biztattuk az ünnep előtt, hogy maradjon velünk, vegyen részt egy tanácsadáson, és vegye igénybe szakember segítségét. Végül úgy döntött, hogy inkább visszautazik a családjához. Természetesen nem álltunk az útjába. Ros hásáná beköszönte előtt egy szívhez szóló üzenetben köszönte meg, amit érte tettünk. Később azonban már blokkolta a hívásainkat, és nem tudtuk tartani vele a kapcsolatot. Ezt követően pedig olyan képeket tett fel Faceboook oldalára, melyeken beduin vőlegényével látható. A képeket látva döntöttük el, hogy a történet ezen részét is megosztjuk a nyilvánossággal.” – mondta Gopstein. Hozzátette, hogy bár ez a történet egyelőre nem a megfelelő irányba halad, Noj esete felhívta a figyelmet a problémára, és néhány nap alatt négy olyan lány kereste meg a Lehávát, akik hasonló cipőben járnak. Ma már mindannyian védett lakásokban élnek, távol arab partnerüktől. Ismerősök és családtagok révén pedig újabb 16 lányról szereztek tudomást, most őket próbálják visszahozni a zsidó nép körébe.

Forrás: Arutz7