Az izraeli politikai vezetők többsége pártállásra tekintet nélkül üdvözölte az amerikai légicsapásokat Szíriában. Trump szerint tűrhetetlen, hogy az Aszad-rezsim vegyifegyvereket is bevet a háborúban.

Néhány nappal azután, hogy a szíriai Hán Seikúnban közel száz civil vesztette életét és ötszázan megsebesültek egy ideggáztámadás következtében, Amerika 59 Tomahawk rakétával támadást intézett a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen. A péntek hajnali támadás azt jelzi, hogy Donald Trump számára a szíriai vezetés átlépte a híres “vörös vonalat”, azaz gáztámadást intézett saját lakossága ellen. Az amerikai elnök az “egész civilizált világot” arra szólította fel, hogy csatlakozzon hozzájuk a terrorizmus elleni harcban, hogy véget vessenek a szíriai mészárlásnak. Mint mondta, amerikai nemzetbiztonsági érdek, hogy megakadályozzák a vegyi fegyverek terjedését és használatát.

A washingtoni döntés azután született, hogy a WHO és a vegyi fegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi szervezet vizsgálata egyértelműen bizonyította: az észak-nyugati Idlib tartományban fekvő Hán Seikúnban a szíriai kormányerők vetettek be szarin ideggázt a civil lakosság ellen. Damaszkusz tagadja a vádat. Korábban valóban volt példa arra is, hogy az ellenzéki fegyveres csapatok, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet mustárgázt is használt civilek ellen, de szakértők most egyértelműen a damaszkuszi rezsimre hárítják a felelősséget. Ezt erősítette meg a török igazságügyi minisztérium is. Az izraeli hírszerzés is abból indul ki, hogy ilyen támadás végrehajtására kizárólag Aszad katonasága képes.

Az izraeli kormánypártok és az ellenzékiek többsége is üdvözölte, “történelmi korrekcióként” értelmezte az amerikai légicsapásokat. Netanjahu miniszterelnök közölte, “Trump elnök szavakban és tettekben is erős választ küldött: a vegyi fegyverek használata elfogadhatatlan”, és reményét fejezte ki, hogy a nemzetközi közösség nem fogja tűrni tömegpusztító fegyverek bevetését. A hivatalos jeruzsálemi közlemény is hangsúlyozza: “Izrael teljes mértékben támogatja Trump elnököt, és reméli, hogy ez a határozott üzenet a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének szörnyű tetteivel szemben nemcsak Damaszkuszban visszhangzik majd, hanem Teheránban, Phenjanban és máshol is.” Izraelt egyébként előre értesítették Washingtonból a tervezett katonai lépésről. Mike Pence alelnök telefonon köszönte meg az izraeli kormányfőnek “erős támogatását”, és részletesen tájékoztatta Netanjahut az akció fejleményeiről.

Liberman védelmi miniszter az amerikai válaszcsapást “a szabad világ fontos, szükséges és erkölcsös üzenetének” nevezte, Katz hírszerzési miniszter pedig egyértelműen az Irán vezette tengelynek szánt üzenetként értelmezte a lépést. Izraeli szemszögből nagy előrelépésnek tartják azt, hogy Trump reagált a “vörös vonal” átlépésére, ellentétben elődjével, Barack Obamával, aki semmit nem lépett 2013-ban, amikor Aszad Damaszkusz közelében 1429 civilt ölt meg vegyi fegyverekkel, köztük 426 gyereket. “Helyes és korrekt üzenetnek” nevezte az amerikai légicsapást Isaac Herzog, a balközép ellenzék vezetője éppúgy, mint Yair Lapid liberális pártvezető (“jobb későn, mint soha”). Egyetértés látszik abban is, hogy a lépés markáns irányváltást jelez az amerikai külpolitikában, a Trump-adminisztráció többé nem Obama “hátulról irányítunk” elve alapján működik, hanem használni fogja katonai erejét, ha szükségesnek tartja.

Az orosz elnök még az amerikai légicsapás előtt felhívta Netanjahut, hogy rosszallását fejezze ki amiatt, hogy az izraeli miniszterelnök élesen elítélte a civileket ért vegyi fegyveres támadást. Putyin elfogadhatatlannak nevezte az “alaptalan vádaskodást” mielőtt nemzetközi vizsgálat állapítaná meg, ki felel a szíriai támadásért. (Az orosz verziója a történetnek az, hogy a Hán Seikúnban a kormánycsapatok szándékukon kívül csupán eltaláltak egy, az ellenzék kezén levő vegyifegyver-raktárat, így lényegében maga az ellenzék tehet a civil halottakról.) Amerikai katonai vezetők azonban nem tartják kizártnak, hogy akár oroszok is részt vehettek a vegyi támadásban, mivel az a drón, amit a támadás helyszíne felett láttak, vagy a szíriai rezsimé, vagy az oroszoké lehetett.

Az izraeli hírszerzéshez közel álló források pedig egyértelműen abból indulnak ki, hogy a szíriai Su-22-es bombázókkal végrehajtott ideggáztámadás közös szíriai-orosz-iráni lépés, azzal a céllal, hogy eltérítse a Trump-adminisztrációt egy átfogó szíriai rendezéstől. Ugyanezek az izraeli források aggasztónak tartanák, ha sem Washington, sem Moszkva, sem Ankara nem akarná folytatni a csapásokat, hogy véget vessenek az eddig 600 ezer halálos áldozatot követelő és 12 millió embert menekülésre kényszerítő szíriai háborúnak.

Munkatársunktól

Fotó: MTI/AP