Netanjahu szerint alkalmazkodni kell a realitásokhoz.

Közismert, hogy az ENSZ sokkal többször ítéli el a zsidó államot, mint bármely más országot a világon, s Izrael szövetségeseinek száma – bár növekszik – még mindig csekély a világszervezetben. Az erkölcsi támogatást ezentúl Izrael anyagi támogatással is viszonozni kívánja, ezért egy 50 millió dolláros alapot hoztak létre, hogy a szövetséges országoknak segítséget nyújtsanak.

Az elhatározás azután született meg, hogy az ENSZ-ben szavazást bonyolítottak le Jeruzsálem amerikai elismerése ellen; ennek során kilenc állam – szembeszállva a nemzetközi nyomással – a határozat ellen foglalt állást. Közöttük volt Guatemala, mely élénk gazdasági és katonai együttműködést folytat Izraellel, illetve jelentős amerikai segélyben részesül. A közép-amerikai ország azt is bejelentette, hogy nagykövetségét hamarosan Jeruzsálembe költözteti.

Netánjáhu új stratégiája szerint számos harmadik világbeli országot lehetne Izrael mellé állítani, ha megfelelő gazdasági ösztönzést kapnának a zsidó államtól. A kezdetben 50 millió dolláros (12,8 milliárd forintos) alapból olyan segélyprogramokat indítanak útra, melyek keretében a világelső izraeli technológiával segítenék az izraeli elvárásoknak megfelelően szavazó országok mezőgazdaságát, ivóvízellátását, egészségügyét és közigazgatását.

Az izraeli külügyminisztérium már el is készítette azoknak a kelet-európai és ázsiai fejlődő országoknak a listáját, melyek érdekeltek lehetnek a programban. A minisztérium szerint a befektetett 50 millió dollár eltörpül a várható haszonhoz képest. Az igazi diplomáciai áttörést egy évtizeden belül várják a programtól.

Bár Netánjáhu is elismerte, hogy e módszer nem a legelegánsabb, de felhívta a figyelmet arra a prózai tényre, hogy az államok elsősorban önös érdekeiket nézik, amikor döntést hoznak, és Izrael csupán alkalmazkodik a realitásokhoz.

zsido.com

Forrás: Jewishpress