A zsidó állam lakosságának 50.12 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Csupán négy másik ország, Kanada, Japán, Luxemburg és Dél-Korea előzi meg néhány százalékkal és csak a sorban hatodik Egyesült Államok mondhatja el még magáról, hogy lakosságának többsége diplomás. A 25 és 34 év közötti, magasan képzett izraeli fiatalok között a nők kerültek egyértelmű többségbe 62.6 százalékkal – írja a Jerusalem Post.

A felmérést végző Eudera kutatóközpont szerint a lista tetején végző államok mindegyikére jellemző a kiemelkedő GDP, az oktatásra fordított nagy költségvetés, az alacsony munkanélküliségi ráta és a lakosság magas elégedettsége. Izraelben a GDP elérte a 43 610 dollárt, amivel olyan országokat előz meg, mint Kanada, Japán vagy az Egyesült Királyság. A munkanélküliségi ráta öt százalék körül mozog, egy hallgatóra pedig több mint 12 ezer dollárt költenek évente. Egy boldogságot vizsgáló kutatás szerint pedig a kilencedik helyet érte el a zsidó állam.

A felmérésből az is kiderült, hogy a koronavírus okozta munkanélküliségi hullám sokkal jobban sújtotta azokat a munkavállalókat, aki nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, mint diplomás társaikat. Emellett a magasan képzett, de már idősödő munkavállalók lényegesen jobban képesek a modern technológiához alkalmazkodni. Az 55 és 74 év közötti, diplomások mintegy 71 százaléka használt internet- vagy videóhívásokat a pandémia során, másoknál csupán 34 százalék volt ez az arány.

A kutatók összefüggést látnak a felsőfokú végzettség és az élettel való elégedettség között:

„A diploma nem teszi automatikusan boldoggá az ember életét, de nagyobb esély teremt rá, mert a magasan képzett személyek jobban értik a világ működését maguk körül, nagyobb esélyük van munkát találni, illetve jó keresethez jutni és általában egészségesebben élnek”.

Fotó: Tel-Avivi Egyetem