Izrael kapcsán feltehetően keveseknek jut eszébe a whisky-gyártás, pedig az utóbbi években több kis lepárlóüzem nyílt Tel-Avivtól a Golán-fennsíkig, melyekben minőségi single malt whiskyk készülnek.

Manapság a whisky már nem csak Skóciában és Írországban készül, hanem olyan egzotikus helyeken is, mint Taiwan, Svédország vagy akár Debrecen.  Minden egyes palack magában hordozza a helyszín klímáját, környezeti adottságait és kulturális hagyományait. Így van ez Izraelben is.

A Tel-Avivban működő Milk & Honey lepárlóüzem már a nevében is jelzi a Szentföldhöz való kötődését. Megnyitását egyaránt inspirálták az Izraelben az utóbbi egy-két évtizedben fellendülő, minőségi borkészítés, az apró, különleges söröket főző üzemek, a világszínvonalú koktélokat kínáló bárok és a gasztronómia területén lezajló forradalom.

“A whisky iránti kereslet folyamatosan növekszik Izraelben, különösen a minőségi, single malt termékek esetében. Manapság már szinte az összes gyártó termékét forgalmazzák” – mondta Tomer Goren, a Milk & Honey egyik vezetője.

 “Innen jött az ötlet: ha ennyiféle whiskyt hoznak be az országba, talán itt is meg kellene próbálkozni a gyártással. Megvizsgáltam a lehetőségeket és rájöttem, hogy Izraelben is lehetséges a lepárlás. Arra is kerestem a választ, hogy miért nem nyitott még senki whisky-üzemet ebben az országban. Valószínűleg azért, mert senki sem akart olyan üzletbe nagy összeget fektetni, mely 15 év múlva kezd megtérülni. Én azonban fiatal vagyok, és vállalom a kockázatot” – mondta Gál Kalkstein, a Milk & Honey tulajdonosa. A tervezés 2010-ben kezdődött, a lepárlás három évvel később. Ma már látogatóközpont is működik, és vezetett üzemlátogatást is lehet tenni, mint a legtöbb ilyen helyen a világon.

A Milk & Honey példáját egyre többen követik, legismertebb közülük a Golan Heights lepárló, de már gyártanak whisky-t Jeruzsálemben is. Izraelben még nem állapítottak fel hivatalos szabályrendszert a whisky-gyártással kapcsolatban, így a helyi üzemek a skót elvárásokat tartják követendőnek. Az első valódi, teljesen érett single malt whisky 2019-ben kerül piacra. Ez mindössze 3 évig érlelődött, ennek oka pedig Tel-Aviv páradús klímája.

„Izraelben egy kicsit másképpen érleljük a whiskyt, mint Skóciában. Itt nagy a forróság és a páratartalom, ezért egy világhírű szakértő, Dr. Jim Swan jött Izraelbe tanácsokat adni. Ő segített összeállítani a receptet, megépíteni a különböző készülékeket és kiválasztani a megfelelő árpát. A meleg miatt a hordó aromája sokkal gyorsabban hatol az italba, ezzel együtt nagy mennyiség párolog el. Emiatt a hordó fájának minősége kiemelten fontos, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ezen a területen is helyt tudunk állni” – tette hozzá a tulajdonos. A Milk & Honey olyan híres skóciai lepárlókból hozott be hordókat, mint a Laphroaig vagy az Ardberg, de használnak jamaikai rumos, sherrys, és amerikai típusú Bourbon hordókat is. A cég kísérletező kedvéről is ismert. “Jelenleg a Holt-tenger mellett, 400 méterrel a tengerszint alatt érlelünk néhány hordót, és kíváncsian várjuk, hogy milyen eredményt kapunk ezen, a világon egyedülálló helyszínen. A különleges szárazság, a magas hőmérséklet, a légnyomás és a sós levegő mind hatással van az érésre” – mondta Kalkstein.

A Golán-fennsík fővárosaként ismert Kácrinban működik az Edre’i lepárlóüzem, melyet a Kanadából bevándorolt Yechiel Luterman alapított. “Nagyon büszke vagyok rá, hogy eredeti izraeli terméket tudtam létrehozni. Nagyszerű érzés, hogy Izrael egyik első whisky-üzemét alapíthattam meg. Számomra az is fontos volt, hogy helyi, Izrael földjén termett árpát használjak fel. Ez azt is jelenti, hogy a malátázás feltételeit is nekem kellett megteremteni, mert máshol nem foglalkoznak ezzel Izraelben” – mondta Luterman, aki Kanadában sajátította el a whisky-készítés fortélyait. Izraelbe költözése után először borászatokban dolgozott, ahol sokat tanult a helyi sajátosságokról. “Mindezekre szükség volt ahhoz, hogy valódi, terroir whisky készülhessen el” – magyarázta Luterman, akinek számára a whisky-készítés nem csupán üzlet, hanem még inkább egy látomás megvalósítása.

zsido.com

Forrás: scotchwisky.com

Megszakítás