A kedden véget ért fesztiválon ismét nagy sikert könyvelhetett el a Zsidó Sátor.

A budapesti Sziget Fesztivál Közép-Európa leglátogatottabb rendezvényei közé tartozik. 20 éve Oberlander Báruch rabbi és Köves Slomó rabbi találták ki, hogy érdemes lenne a Chábád mozgalomnak kitelepülni az óbudai Hajógyári Szigetre, hiszen a nagy tömegben jelen lévő külföldi és magyar fiatalok nyitottak és érdeklődőek. Az első időkben mindenki úgy tudta, hogy esténként érdemes elmenni a Zsidó sátorba, mert ott óriási bulik vannak, zene és tánc.

A Sziget Civil falujában található sátor emblematikus standja, a Rabbi tanácsa 10 Ft-ért. Sokan elzarándokolnak ide megoldásra váró problémáikkal. A rabbinak feltett kérdések között vannak megszokott, visszatérő problémák (pl. mikor menjek férjhez), de idén is akadtak kirívóak. Jellemző, hogy a rabbit egyfajta jövendőmondónak is képzelik egyesek és keresik, hogy hova dugta el a varázsgömböt, ami megmondja, hogy mi a boldogság és merre kell indulni a felé vezető úton. (Valamint felmerült az is, hogy hány lépést kell tennie valakinek, hogy csillámpónivá váljon.) Sokan gondolták azt, hogy a rabbitól azért is lehet bármit kérdezni, mert köti a titoktartás. „A tévhitek eloszlatása is feladat egy-egy ilyen beszélgetés alkalmával.” – mesélte Faith Aser, aki hosszú évek óta vesz részt a Zsidó Sátor életében.

Idén is fellépett a Szigeten a világ legismertebb klezmer együttese, a Klezmatics. A Gram­my-díjas együttes koncertje, melyen új lemezük dalainak felét eljátszották, ismét fergeteges hangulatú volt. A csapat alapítója, Frank London az MTI-nek adott interjújában azt nyilatkozta: „Azt hiszem, hogy a nyitottság, amit a klezmer zenéhez társítanak, nem elsősorban a zene volt, hanem egyfajta politikai és társadalmi hozzáállás. Még ha azt is gondolják sokan, hogy a klezmer vagy a jiddis zene a tradíciókról szól, valójában a legfontosabb témákhoz nyúl nyitottságával, legyen az akár manapság a klímaváltozás, a migráció vagy a szélsőjobboldal veszélye”. Frank London, aki több magyar zenésszel is indított közös projektet, tavaly Washingtonban a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

Fotók itt

Sziget 2017

A budapesti Sziget Fesztivál Közép-Európa leglátogatottabb rendezvényei közé tartozik. 20 éve Oberlander Báruch rabbi és Köves Slomó rabbi találták ki, hogy …