A zsidó állam kikiáltását ünneplő jom háácmáut, azaz függetlenségi nap egyik legnépszerűbb látványossága a légierő bemutatója, illetve a számos település felett alacsonyan átrepülő légikonvoj feltűnése, melyet előre kiadott menetrend alapján várnak a lelkes izraeliek.

Tavaly, a járványügyi korlátozások miatt csak egy jelképes program volt műsoron, idén azonban – tekintettel a javuló helyzetre – ismét sok helyszínen és sok légijárművel készülnek az ország 73. születésnapjára. “Idén a megszokottnál is több település felett repülünk el, hogy ezzel tisztelegjünk Izrael polgárai előtt” – áll a légierő közleményében. Tavaly az egészségügyi dolgozók előtt rótta le tiszteletét a bemutató.

A korlátozások szinte teljes feloldása ebben az évben ismét lehetővé teszi, hogy nagy tömegben gyűljenek össze az érdeklődők a bemutató egyes állomásain, hogy megtekintsék a programot, melyre idén április 15-én, 10:30 és 13:00 között kerül sor. A résztvevőknek rendelkezniük kell a két oltást beadását vagy a fertőzésből való felépülést igazoló zöld kártyával.

A bemutatón számos járműtípus vesz részt, többek között F-15, F-16, F-16I és F-35 vadászgépek. Ez utóbbi típus az izraeli légierő büszkesége, melynek hadrendbe állítása az elmúlt években kezdődött meg. Látható lesz továbbá a saját fejlesztésű Lavi kiképző repülőgép, illetve C-130 és C-a30J teherszállító repülőgépek és egy Boeing üzemanyagtöltő repülőgép. A helikoptereket Black Hawk, Sea Stallion, Panther és Apache típusok képviselik. A légi akrobatikai számokról egy négytagú egység gondoskodik, bemutatójukat tíz alkalommal adják elő 8:45 és 15:00 között a következő helyszínek felett: Tverja (Tiberiás), Náhária, Akkó, Haifa, Tel Aviv, Asdod, Askelon, a jeruzsálemi Száker és Ácmáut park, illetve Beer Seva.

A koronás betegek egyre csökkenő száma miatt a közelgő jom háácmáut alkalmával 5000 főre emelték a kültéri és 3000 főre a beltéri helyszíneken megtartott eseményekre beléptethető résztvevők számát. A tervek szerint az ünnepig eltörlik a kültéri maszkviselés kötelezettségét is.

Április elejéig több mint 4.8 millió izraeli kapta meg a Pfizer oltásának mindkét adagját. A súlyos betegek száma négyszáz alá, a lélegeztetett betegeké pedig kétszázra csökkent. A járvány kitörése óta több mint 830 ezer izraeli fertőződött meg és 6500-an vesztették életüket.

Továbbra is több tízezer tesztet végeznek naponta, a pozitív esetek száma alig haladja meg az 1%-ot. Januárban még minden tizedik teszt fertőzést mutatott ki. A fertőzés reprodukciós rátája 0.57-re csökkent, tehát egy fertőzött ember ennyi társának adja tovább átlagosan a vírusokat. Jelenleg a legnehezebb feladatot az oltást elvi alapokon ellenzők meggyőzése jelenti.

zsido.com

Forrás: TOI