A perzsa államban élő fiatalok Instagramon tettek közzé videót, amiben egy izraeli zenész dalát is eljátsszák.

„A testvérem és én nagyon szeretjük a zsidó embereket és Izraelt. A két nép közötti szövetséget sosem számolhatják fel” – üzente a két fiatal, akik egyben azt is kifejezték, hogy tudatában vannak: akár le is tartóztathatják őket az általuk elmondottakért.

Mohammad Reza Nasiri (25) és testvére, Ali (26) olyan dalt is eljátszott az Instagramon közzétett videóban, amit Ehud Banai izraeli énekes szerzett. A „Yotzeh LaOr” című ének szerzőjének szintén üzent a testvérpár, és azt írták héberül neki: „Szeretünk téged Iránból”.

A fiúk megnyilvánulása nem maradt reakció nélkül, és Banai személyesen válaszolt számukra. „Gyönyörű, köszönöm. Nagyszerű és megindító” – írta az előadóművész a duó tagjainak, akik egy izraeli zászlót is megjelenítettek a videójukban, valamint az izraeli külügyminisztériumtól is azt kérték, hogy segítsenek megjeleníttetni a felvételt Izraelben.

Irán és Izrael évtizedeken át baráti kapcsolatban állt egymással – emlékeztet cikkében a Ynetnews. A modern zsidó állam megalapítását követően csaknem 30 éven keresztül szoros együttműködés állt fenn a két állam között, azonban az 1979-es iráni forradalom után a kapcsolat megromlott.

A videó publikálására felhasznált fiókot azóta priváttá tették, azonban az izraeli külügyminisztérium egyik munkatársa szerint ez sem változtat azon a tényen, hogy rengeteg barátságos üzenetet kapnak Iránból.

zsido.com

Kép forrása: Ynetnews

 

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

 

Megszakítás