Állítólag az elmúlt hónapokban három alkalommal is járt iraki delegáció a zsidó államban. A legutóbbi látogatásra az előző hónapban került sor. A delegációk tagja tizenöt, magas beosztású és befolyásos iraki személyiség volt, siiták és szunniták egyaránt.

A delegációk izraeli tisztségviselőkkel találkoztak, meglátogatták a Jád Vásem holokauszt-múzeumot, és találkoztak olyan tudósokkal, illetve szervezetekkel, akik valamilyen módon az iraki zsidósággal vannak kapcsolatban. A látogatásokat többek között az tette lehetővé, hogy Irak, az ellenséges arab világ legnagyobb részétől eltérően, kevésbé ellenséges Izraellel szemben.

Az izraeli miniszterelnök egy, a Külügyminisztériumban az izraeli nagykövetek számára decemberben rendezett konferencián azt mondta a diplomatáknak: „Amikor arab vezetőkkel találkozom, azt mondják nekem: ’Biztonsági és gazdasági érdekeink vannak, és a haladás gyümölcseit is szeretnénk élvezni. Nem tesszük függővé az Izrael Államával való normalizációt a palesztinok szeszélyétől.”

Netanjahu azt is hozzátette: „Ez még nem jelent békemegállapodást, azt viszont bizonyosan jelzi, hogy létrehozható egy olyan helyzet, melyben ahelyett, hogy – ahogyan korábban gondoltuk – előbb a palesztinokkal, majd az arab világgal kötnénk békét és normalizálnánk a viszonyainkat, a dolgok fordítva működnek [előbb az arab világgal, majd a palesztinokkal]. Jó lenne, ha születne megegyezés a palesztinokkal, de ez nem lehet a [normalizáció] feltétele. Nem tesszük függővé az arab világgal való viszonyunk normalizálását és kohéziónkat a palesztinokkal való békekötéstől.”

Az elmúlt hónapokban többször beszámoltunk arról (például itt és itt), hogy hogyan erősödnek meg a kapcsolatok Izrael és különböző arab országok között gazdasági és biztonságpolitikai téren egyaránt.

zsido.com

Forrás: Arutz7

Megszakítás