Érdekes cikkben elemezte a választási eredményeket a Szombat online változatában Gadó János.

A szerző elemzésében abból indul ki, hogy a Fidesz és a Jobbik szinte teljesen elfoglalja a magyar parlamentet. „A két nacionalista, jobboldali párt együtt birtokolja a parlamenti mandátumok majd háromnegyedét.”

Mindez komoly aggodalomra adhatna okot a zsidóknak – írja, „de a zsidókra ma vadászati tilalom van érvényben Magyarországon (kivéve Soros Györgyöt), csakúgy, mint a többi nacionalista szellemű közép-kelet-európai országban. Így a helyzet sokkal inkább lehangoló, mint amennyire veszélyes.”

Gadó szerint döntő különbség, hogy nem 1933-at írunk, hanem 2018-at. „A jobboldal a zsidó kártyát ma egészen másként használja: míg a kozmopolita szellemet ellenségnek nyilvánítja, a zsidó vallási/nemzeti álláspontot, mint rokont, látványosan támogatja. Jól példázza ezt a zsidó felekezeteknek nyújtott nagyvonalú anyagi támogatás és az izraeli Likud-párttal ápolt látványos jó viszony.”

Gadó arra a kettősségre is rámutat, hogy miközben a baloldal vidéken gyakorlatilag megszűnt, a fővárosban megerősödött, és a választókerületek kétharmadában győzött. „Szinte Budapest az egyetlen hely az országban, ahol a Fidesz hangján kívül más hangok is hallatszanak, ahol a félelmekre építő, sérelmi politikát folytató, autoriter szellemiség nem egyeduralkodó.” – állapítja meg.

Ezzel szerinte „helyreállt a modern kori magyar történelem konszolidáltabb időszakait jellemző felállás: az autokrácia és demokrácia határvidékén egyensúlyozó hatalom szilárdan kezében tartja a gyeplőt a politika terén, míg vele szemben a kritikai szellem erős pozíciókkal rendelkezik a fővárosi sajtóban, a kultúra és a társadalomtudományok terén. Progresszív Budapest az (ó)konzevatív vidékkel szemben.”

Gadó úgy látja, hogy „Magyarországon csatát vesztett a progresszív szellem, de a mostani felállásban a retrográd hatalom egyben a progresszív antiszemita szellem meggyökerezését is hátráltatja.”

A teljes cikk a Szombat honlapján olvasható el.