A “Csendes Hősök Taxija” társaság flottája négy darab, kék Dávid-csillaggal ellátott, londoni típusú autóból áll és ingyen szállítja azokat a varsói idős embereket, akik a háború alatt életüket kockáztatva mentették az üldözött zsidókat. Sokuk számára nélkülözhetetlen segítséget jelent a napi ügyek intézéséhez ez a szolgáltatás.

A 88 éves Krystyna Kowalska, aki a szüleivel együtt egy négyfős zsidó családnak nyújtott menedéket a náci megszállás alatt, egyenesen “csodának” nevezi a szolgáltatást. Korábban több átszállással tudott csak kibuszozni a temetőbe, hogy elhunyt családtagjait látogassa, most pedig egy kényelmes autózással teheti meg ugyanezt. “Azelőtt egy fél napot elvett az utazás” – mondta. Ráadásul miután megvakult és mozgáskorlátozott lett, már nem is igen tudott kilépni a lakásából. Kowalska nyugdíja alacsony, és a fia is meghalt, így nincs, aki támogassa, tehát az fel sem merült, hogy hagyományos taxit vegyen igénybe. “Most oda megyek, ahová akarok” – mondta örömmel. A Jád Vásem által 1994-ben a Világ Igazának elismert asszony a temetőlátogatás mellett a varsó világ igazai klubjába szokott még ellátogatni az ingyenes taxival.

A szolgáltatás egy másik kuncsaftja a 100 éves Jozef Walaszczyk, aki a 6992 lengyel embermentő közül még életben lévő 200 ember között a legidősebb. Walaszczyk a háborúban a földalatti ellenállás tagja volt. Megmentette zsidó szerelmét és még 52 üldözöttet.

A szellemileg teljesen friss és mindig rendkívül elegáns öregúr jó barátságot alakított ki a 24 éves Otto Wangarttal, az egyik sofőrrel. “Olyan, minta egy főiskolai haverommal beszélgetnék” – mondta Walaszczyk. “Nekem pedig olyan, mintha egy csomó új nagyszülőm lenne” – tette hozzá Wangart.

A “Csendes Hősök Taxija” vállalkozást egy brit alapítású, holokauszttal foglalkozó szervezet, a “From the Dephts” indította útjára egy évvel ezelőtt. A járműveket londoni zsidó taxisok ajánlották fel. “Nehéz megoldani a program finanszírozását, pedig azokat segíti, akik annyit tettek értünk. Ezzel együtt szeretnénk a szolgáltatást kiterjeszteni további városokra is, mert nagy az érdeklődés” – mondta Jonny Daniels, aki maga vezette az autókat Londonból az 1600 km-re fekvő Varsóba. Arról is gondoskodott, hogy a gépkocsik kifogástalan műszaki állapotban kezdhessék el szolgálatukat a lengyel fővárosban.

A 90 éves Anna Stupnicka-Bando az édesanyjával mentett zsidókat a háború alatt. “Nagyon kényelmes és praktikus a taxiszolgáltatás. De egyben elismerést is jelent és ez nagyon jó érzés. Hiszem, hogy Lengyelországban jóval több igaz ember volt, mint kollaboráns” – mondta.

zsido.com

Forrás: JPost