Műhal

Plantish Facebook

A fél évvel ezelőtt alapított, Plantish elnevezésű izraeli start-up vállalat 3D nyomtatással előállított, növényi alapú lazacfilét alkotott, tudósít a Times of Israel. A felépítésében teljes mértékben szálkátlan lazacra hasonlító termék a készítők szerint ízben, tápértékben (fehérjék, omega-3, omega-6 zsírsavak, B vitamin) és textúrájában megegyezik a valódi hallal, viszont nincs benne se ólom, se antibiotikum, se mikroműanyag, se egyéb méreganyag. A társaság most azon fáradozik, hogy terméke minél olcsóbban és minél szélesebb körben hozzáférhető legyen.

A Plantish cég – mely nevét a plant/növény és fish/hal szó összevonásából nyerte – rechovoti központtal működik. Rechovot Izrael központi régiójában fekszik. Vezetői azt mondják, hogy a piacot felmérve jutottak arra az eredményre, hogy inkább az egész „lazacra”, mint a darált lazachúsra van szükség. A termék teljes mértékben növényi alapanyagokból készül. „A megfelelő növényi fehérjék alkalmazása biztosítja, hogy olyan rostos szálak jöjjenek létre, melyek az állati izomzat összetett textúráját adják. Ez a kulcsa annak, hogy a valódi lazacfogyasztás élményét fogjuk meg és ez teszi megfelelő helyettesítővé [a terméket] éttermek és egyéb szolgáltatóhelyek számára” – áll a cég közleményében.

A Plantish növényi lazacát pontosan olyan módokon használhatjuk fel, mint a valódi lazacot, azonban ez utóbbival

Plantish Facebook

ellentétben nem kell hozzá megbolygatni a vizek élővilágát. A lazactól kissé eltérve, a tengeri élővilággal és az emberi halfogyasztással kapcsolatban az egyik alapító, Ofek Ron elmondta: „Az a célunk, hogy megmentsük az óceánokat és hogy fenntarthatóbb, táplálóbb és finomabb lehetőségek felkínálásával kiiktathassuk a tengeri állatok fogyasztásának a szükségességét” – mondta. – „Az a vágyunk, hogy a világ vezető tengeri herkentyű-márkája legyünk anélkül, hogy egyetlen halat is bántanunk kéne.” A cég vezetői úgy tervezik, hogy 2022 végén kezdik el bevezetni a piacra a növényi alapú halat és hivatalosan 2024-ben indul majd meg a forgalmazás.

Világszerte mintegy 90 cég foglalkozik növényi alapú hal és tenger gyümölcsei előállításával, emellett még nagyjából egy tucatnyi készít állati sejtekből kitenyésztett halakat. Van például olyan spanyol vállalat, mely paradicsomból készít tonhalat, mások növényi alapú rákot, halrudacskát vagy füstölt lazacot készítenek. Mindezzel együtt a növényi alapú halkészítmények előállítása meglehetősen gyerekcipőben jár a növényi alapú húsok készítéséhez képest, ám a várakozások szerint hamarosan jelentős piaci tényezővé válik majd.

 

Fotók: Plantish Facebook