„A múlt héten a Washingtonban kongresszusi képviselők által szervezett Nemzeti Imareggelit követően az Amerikai Nagykövetség is meghívta a magyarországi egyházak és vallási közösségek vezetőit egy hasonló eseményre.” – foglalta össze az Egyesült Államok nagykövetségének sajtóirodája a múlt heti eseményt, hozzátéve: Kostelancik ügyvivő számára megtiszteltetés volt otthonában fogadni a jeles vendégeket.

A reggelire – melyen a zsidó vezetők részére Tel Aviv caféból érkezett kóser ételt kínáltak – az EMIH-et és a magyarországi Chábád mozgalmat képviselő Oberlander Báruch rabbi a ros chodesi imáról érkezett. A vallásközi reggelin a zsidó közösséget a Mazsihisz részéről Heisler András képviselte.

A kötetlen hangulatú reggelin Kostelancik ügyvivő ar­ra kérte a résztvevőket, hogy meséljenek vallásközi kapcsolataikról. Oberlander rabbi elmondta, hogy mind a katolikus, mind a református vezetőkkel jó a kapcsolatuk. „Bár ilyen jó lenne a kapcsolat a Mazsihisszel is.” – tette hozzá egy kis öniróniával.

Felmerült, hogy van-e üzenete az egyházaknak a választások kapcsán, amire Oberlander rabbi elmondta, hogy mindenkit arra buzdít, éljen állampolgári jogaival. „Én azt javaslom, hogy lépjünk a politikától két lépést hátra és a zsidóság érdekeit is szem előtt tartva válasszunk.”

Az amerikai kapcsolatokról a rabbi elmondta, hogy sokan keresik Amerikából magyar nyelvű kiadványokért. „Emellett szoros a kapcsolat az ottani rabbikkal is, és igyekszünk egymás munkájából tanulni.”