Azért persze kapott bírálatot Izrael is.

Múlt csütörtökön az Európa Parlament elsöprő többséggel megszavazta azt a Hámászt elítélő nyilatkozatot, melyben azt róják fel a Gáza-övezetet irányító terrorszervezetnek, hogy civileket használ élő pajzsként, Izrael elpusztítására törekszik és elmélyíti a válságot a térségben. Az EP arra is felszólította a Hámászt, hogy engedje szabadon a fogságában lévő izraelieket, és szolgáltassa vissza a legutóbbi izraeli hadjáratban elesett katonák földi maradványait.

A hosszadalmasan, minden frakció bevonásával megszövegezett határozat továbbá vizsgálatot kezdeményezett Izraellel szemben, amiért az erőszakos gázai tüntetőket éles lőszerrel tartotta távol a határkerítéstől.

A szavazás során a nyilatkozatot 524 képviselő támogatta, 30 ellenezte és 92-en tartózkodtak. Számos Izrael-párti lobbicsoport üdvözölte a szavazás eredményét, és elégedetten konstatálták, hogy a közel-keleti konfliktus kapcsán végre nem csak Izraelt, hanem egy palesztin terrorszervezetet is kritikával illetek az európai képviselők.

„A ma elfogadott határozatot távolról sem lehet Izrael-pártinak nevezni, de elégedettek vagyunk, hogy az Izraelt elítélő záradékot végül törölték és külön örömünkre szolgál, hogy a szöveg határozottan felszólította a Hámászt a Gázában fogva tartott izraeli civilek és az elesett katonák holttestének kiadására” – mondta Idit Rosenzweig-Abu, az Európai Parlament izraeli missziójának vezetője.

A nyilatkozat első verziója még harcosan Izrael-ellenes kijelentéseket tartalmazott, és fegyverembargót követelt a zsidó állammal szemben. A végeges, három oldalas változat azonban elsősorban a Hámász bűneit veszi sorra. Megemlíti, hogy a terrorszervezet biztatására támadják az övezet lakosai a határkerítést, köveket és gyújtóbombákat dobálnak a katonákra, valamint igyekeznek a kerítést megrongálni és izraeli területre behatolni. Azt is a terroristák szemére vetették, hogy rakétákkal lövik Izraelt és alagutakon keresztül próbálnak bejutni az ország területére.

„A Hámász továbbra is uralja és elnyomja a lakosságot a Gáza-övezetben, mely a nemzetközileg terroristaszervezetnek minősített csoportok egyik központja. A Hámász súlyosan csorbítja az alapvető emberi jogokat, mint például a gyülekezési- és szólásszabadság.” – áll a szövegben.

A képviselők aggodalmukat fejezték ki, hogy Izrael éles lőszert is bevet a zavargások megfékezésére, melyeknek egyébként már több mint 40 halottja és több ezer sebesültje van. Igaz, elismerték a zsidó állam azon jogát is, hogy megvédje területi integritását és állampolgárainak biztonságát.

A nyilatkozatban maradt az Európai Unió egy régi, ám Izrael számára elfogadhatatlan követelése is. „Felszólítjuk Izraelt a Gázai-övezet blokádjának feltétel nélküli és azonnali feloldására. A blokád következtében rendkívüli humanitárius katasztrófa fenyegeti a térséget”.  A blokád feloldása lehetőséget biztosítana a Hámász és a többi terrorszervezet számára, hogy még több fegyvert halmozzanak fel és elkerülhetetlenné válna egy újabb, sok áldozatot követelő háború.

Az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) európai képviselete örömét fejezte ki az Európai Parlamenttől szokatlan hangvétel miatt, ám kritikai észrevételeit sem rejtette véka alá. Elsősorban a gázai blokád feloldásának sürgetését kifogásolták. „Mindannyian azt szeretnénk, hogy Gázából a következő Szingapúr váljon. Azonban az izraeli blokád „feltétel nélküli” feloldását követelni ebben az időszakban igen sajnálatos – felelőtlen és a valóságtól teljesen elrugaszkodott kezdeményezés.”

Az AJC a következő módon foglalta össze véleményét a nyilatkozatról: „Az Európa Parlament dicséretet érdemel, amiért világossá tette a Hámász szerepét az erőszak elharapózásában. A képviselők határozottan elítélték a Hámász háborús bűneit – saját népük élő pajzsként való használatát és az izraeli városokra kilőtt rakétákat. Ezzel együtt egy baráti demokratikus országtól nyilvánosan azt követelni, hogy átlátható vizsgálatot indítson a határai védelmében zajló katonai akció miatt, nem helyénvaló”.

Forrás: TOI

 

 

 

Megszakítás