2015-ben 45 zsidó gyermek kapta a Mohamed nevet Izraelben.

Sokan felfigyeltek az Izraeli Statisztikai Hivatal legfrisebb publikációjára, melyből kiderül, hogy számos zsidó újszülött arab nevet kapott az elmúlt polgári évben. A Jád LeÁchim szervezet összesítése szerint 45 zsidó nemzetiségűként bejegyzett gyermeket az iszlám alapítójáról neveztek el. További tizenegyen az Áchmed és hatan az Ábed nevet kapták.

A szervezet képviselője a vegyes házasságokkal magyarázza a jelenséget. Azt mondja, hogy a legtöbb zsidó nő rövid időn belül megbánja döntését, amely a zsidó identitás elvesztésével, és gyakran az iszlám kényszerű felvételével jár. Azt állítja, hogy ezek az asszonyok számos esetben családon belüli erőszakról is beszámolnak. „Mivel a nemzetiség megállapításánál az anya vallását veszik figyelembe, így fordulhat elő, hogy a gyermek nemzetisége zsidó, de arab nevet visel. Abban az esetben azonban, ha a gyermek születése előtt az anya kitér, már a gyermeket is muszlimnak jegyzik be, bár a háláchá (zsidó jog) értelmében zsidónak számít.”

A szervezet gyakran krimibe illő módon szabadítja ki a segítséget kérő zsidó anyákat és gyermekeiket a velük erőszakosan bánó arab családtagok fogságából. A kimenekítettek egy ideig titkos helyen lévő befogadó szálláson maradnak, ahol orvosi és pszichológusi segítséget kapnak. A gyermekeket pedig szociális munkások és tanárok készítik fel  a zsidó társadalomba való beilleszkedésükre.

Forrás: Bechádáré Cháredim