Azt, hogy egyes ember mennyit tesz hozzá a környezet szennyezéséhez, az úgynevezett karbonlábnyommal mérhető, mely a tevékenységeink során képződő üvegházhatású gázok – mint például a szén-dioxid és a metán – súlyát összegzi. Az átlagos karbonlábnyom a világ teljes lakosságára vetítve évi 4 tonna/fő, ám a nyugati világban ennek a többszöröse is lehet. Az Egyesült Államokban például megközelíti a 16 tonnát. (Ez az érték Magyarországon 5.23 tonna, Izraelben 8 tonna.)

Szakértők szerint ahhoz, hogy lassítható legyen a globális felmelegedés, 2050-ig évi 2 tonnára kell csökkenteni az átlagos karbonlábnyomot.

Minden egyéb híreszteléssel szemben, bárki tehet e cél elérése érdekében, a sok kis lépéssel ugyanis nagy eredményeket lehet elérni – írja az Israel21c.

Hamarosan ránk köszönt svát hó 15., azaz a fák újéve. Izraelben ilyenkor mindig előtérbe kerülnek a környezetvédelmi témák. Alább Maja Jacobs, a Cálul nevű, környezetvédelemmel foglalkozó izraeli szervezet vezetője és Kármel Horowitz klímakutató osztják meg tanácsaikat. Céljuk, hogy az emberek elkezdjék „zöld szemüvegen” át nézni mindennapi életüket és változtassanak a legnagyobb környezetterhelést okozó rutinjaikon.

„A bolygó megóvására úgy kell tekinteni, mint a sportra vagy az egészséges táplálkozásra. Nem mindig kellemes, nem mindig könnyű, de az egészségünk érdekében megtesszük és idővel a napi rutin részévé válnak” – mondja Jacobs. Jöjjenek hát a tanácsok:

Együnk minél több növényi alapú élelmiszert

 

Photo by Rodolfo Clix from Pexels

Kutatások szerint a következő öt élelmiszer előállítása jár a legnagyobb üvegházhatású gázkibocsájtással:

marhahús, bárányhús, sajt, disznóhús, baromfihús.

Az oxfordi Egyetem tudósai szerint, vegán táplálkozással 73 százalékkal csökkenthető a karbonlábnyom. Ez azt is jelenti, hogy

akár csak egyetlen húsmentes nappal a héten is változást érhetünk el.

Emellett érdemes minél kevesebb feldolgozott élelmiszert vásárolni, sok hüvelyest, növényi fehérjét és organikusan termelt zöldséget fogyasztani. A jelszó: „Egyél lassabban, egyél kevesebbet és élvezd jobban”.

Olyan élelmiszer kerüljön az asztalra, melynek a lehető legkevesebbet kellett utaznia

Minél hosszabb úton szállítják az élelmiszert, annál nagyobb a karbonlábnyoma. Érdemes a csomagoláson megnézni, hogy honnan származik az adott élelmiszer, mielőtt a kosarába tenné.

Műanyagmentes csomagolás

A felmérések arról tanúskodnak, hogy szinte az összes műanyag fosszilis tüzelőanyagként kezdte pályafutását, majd életciklusa minden egyes állomásán jelentős mennyiségű üvegházhatású gázt termelt, a gyártástól a szállításon át a hulladékfeldolgozásig. 2019-ben a műanyag termékek gyártása és megsemmisítése több mint 850 millió tonna üvegházhatású gáz kibocsájtásával járt.

Kevesebb egyszer használatos termék

Az általunk termelt hatalmas mennyiségű szemét nagy részét fejlődő országokba szállítják, ahol sok kárt tesz az ott élő emberek környezetében. Az egyszer használatos termékek jelentős mértékben járulnak hozzá a szeméttermeléshez, továbbá gyártásuk és szállításuk is nagy terhelést jelent a bolygó számára.

Újrahasznosítható ünnepi dekoráció

Bár a színes lufik, konfettik és egyéb parti-dekorációk jó hangulatot teremtenek, ne felejtse el, hogy elsősorban műanyagból és gumiból állítják elő őket. Érdemes többször felhasználható, környezetbarát díszeket készíteni.

Járjon tömegközlekedéssel, vagy gyalogoljon autó helyett, legalább egyszer egy héten

A legjobb persze kizárólag a tömegközlekedési eszközöket használni, illetve gyalogolni vagy kerékpározni, de itt is ugyanaz a helyzet, mint a húsevésnél: akár heti egy alkalom is sokat nyom a latban. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalának számításai szerint egy autó évente 35 kg szénhidrogént, 261 kg szén-monoxidot és 5200 kg szén-dioxidot bocsájt ki. A tömegközlekedési eszközök ezzel szemben évi 1.5 millió tonna szén-dioxidot takarítanak meg.

Figyeljen oda az áramfogyasztásra

 

Pixabay

Az elektromos áram előállítása rendkívül energiaigényes folyamat, ezért takarékoskodjon vele. Nyáron ne hűtse, télen ne fűtse túl a lakást és gondoskodjon megfelelő hőszigetelésről. Igyekezzen egyszerre nagyobb adagokat főzni, ez még sok időt is megtakarít. Gondolja át, hogy biztosan meg akarj-e venni a harmadik tv-készüléket, hogy a hálószobában is legyen egy. Igyekezzen gyorsan és kevésbé forró vízben zuhanyozni.

Az 5 R szabálya

Öt, angolul r betűvel kezdődő kifejezést kell a napi rutin részévé tenni: reuse (használd fel újra), reduce (csökkentsd), recycle (hasznosítsd újra), repair (javítsd meg) és regift (ajándékozd tovább). Vásároljon kevesebbet és osszon meg minél több mindent ismerőseivel, szomszédaival, legyen szó bababútorokról vagy járművekről. Ne szégyelljen másodkézből vásárolni.

Invesztáljon zöld projektekbe és szavazzon olyan pártokra, melyek számára fontos a környezetvédelem

A pénzünk és a szavazatunk sokat jelenthet a tisztább környezetért folytatott küzdelemben. Olyan vállalatokba érdemes befektetni, melyek megújuló energiaforrásokat használnak és valódi erőfeszítéseket tesznek azért, hogy csökkentsék a karbonlábnyomukat. Ha csak lehetséges, jó olyan politikusokra szavazni, akik elkötelezettek a környezet megóvása mellett. A kormányok csak a tömeg nyomására hajlandóak változtatni a politikájukon.

Szövetkezés

„Amikor az emberek elhatározzák, hogy csökkentik a karbonlábnyomukat, fontos, hogy egy nagy közösség részeként tegyék ezt. Győzzenek meg másokat is, mutassanak példát, és ami a legfontosabb: fogjanak össze minél többen és kényszerítsék változásra a politikusokat. Ez egy olyan törekvés, melyben mindenkinek részt kell vállalnia” – foglalta össze Horowitz.

 

Címlapkép: Ron Lach from Pexels