Jobb későn, mint Doha.

A szokásoknak megfelelően idén is megünneplik a Pészáchot a Fehér Házban, de nem a zsidó hagyományok által kijelölt estéken. Ennek oka: Obama elnök Pészách első és második napján egy regionális csúcstalálkozón vesz részt Szaúd-Arábiában.

A elnök szóvivője elmondta, hogy a széder fehér házi megünneplésére a jövő héten kerül sor, miután Obama visszatér az utazásáról – adta hírül a Forward.

Obama a 2008-as előválasztások ideje alatt csatlakozott először egy széder esthez Pennsylvaniában. Miután elnökké választották, hagyományt teremtett az eseményből, és azóta minden évben megrendezik az ünnepet a Fehér Házban illusztris zsidó vendégek társaságában. Az idei lesz a nyolcadik alkalom.

A tavalyi eseményre vezető zsidó tisztségviselőket és stábtagokat hívott meg az elnöki pár. A széder fő témájaként azt mutatták be, hogy mennyire inspirálta amerikaiak generációinak polgárjogi küzdelmét a peszách története. A pluralizmus jegyében a széder rituális ételeit askenázi és szefárdi tradíciók jegyében készítették el. A vacsorához a résztvevők családi receptjeit használták fel, így Obama megkóstolhatott olyan hagyományos ételeket, mint a csirkeleves maceszgombóccal, cékla és sütőtök saláta, vagy a tormával pirított újhagyma. A felszolgált sárgarépafelfújtat Messechusetts szenátorának édesanyja készítette.

Főételként tavaly az elnöki család ünnepi szegyet evett, sült lazacot pirított articsókával valamint csirkét citromlekvárral és zöld olajbogyóval. Desszertnek eperkrémet szolgáltak fel, aminek receptjét a Fehér Ház hivatalos filmesének, Arun Chaudhary-nek édesanyja, Jewel Chaudhary adta meg, valamint háromlapos csokoládé macaroon tortát.

Az idei tervezett menüről hivatalos információ még nem látott napvilágot, a prolongált eseményről a jövő héten beszámolunk.