A 42 kilométeres szakasz elején sófárral indítják útnak a futókat.

 

Sámuel könyvének egyik epizódját eleveníthetik meg azok a futók, akik részt vesznek idén a Bibliai Maratonon. Az eseményt negyedik alkalommal szervezik meg Izrael szívében – derül ki a Forward írásából.

A szeptember 28-án sorra kerülő verseny futói könnyen a bibliai időkbe képzelhetik magukat, hiszen sófár hangja jelzi a rajtot. Az ötlet alapjául szolgáló történet Sámuel első könyvéből származik: nem sokkal azután, hogy a zsidóság megérkezett Izrael földjére, harcot vívtak a filiszteusokkal. Miután mindenki elmenekült a helyszínről, a Frigyládát elrabolták és a Főpap két fiát meggyilkolták. Ezt követően egy Benjamin törzséből származó férfi – talán Saul király – a harctérről egészen Silóig futott.

A történet emlékére idén is Siló lesz a verseny célállomása, ami a kiindulóponttól, Rosh HaAyin városától (a Bibliában Eben-Háézer) maratoni távra, 42 kilométerre fekszik. Tavaly több mint kétezren álltak rajthoz, és tíznél is több országból vettek részt az izgalmas eseményen. Az indulók félmaratoni, valamint 10 és 5 kilométeres távokra is jelentkezhetnek.

 

zsido.com

 

Megszakítás