364 napos naptárat fedeztek fel a nagyközönség számára még be nem mutatott maradványon a Haifai Egyetem kutatói.

A most vizsgált maradványok közül néhány egy négyzetcentiméternél is kisebb. Az egyetem közleménye szerint a felfedezés közelebb visz minket ahhoz, hogy megtudjuk, miként éltek akkoriban a Kumráni-hegység lakói. Négy évszakot különböztettek meg és a szezonokat elválasztó napokat külön névvel jelölték. Ez a szó a Tekufah, ami a későbbi rabbinikus irodalomból is ismert, ahol szintén hasonló jelentése van, de itt jelenik meg először – olvasható a jpost.com cikkében. Korábban egy kutató úgy vélte, hogy a 60 darabos maradvány különböző tekercsekből származik, de a legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy egy tekercs részei voltak.

A naptár kérdéséről komoly viták folytak a Második Templom idejében a különböző irányzatok között. A holdnaptár, amit a judaizmus a mai napig követ, számos emberi döntést igényel, ami például az ünnepeket illeti. A most felfedezett 364 napos rendszer, ebből a szempontból „stabilabb”, mivel a különleges napok mindig azonos időben vannak. A kutatók a tekercs alapján két olyan jelentős alkalmat is leírnak, amelyek a Bibliában nem szerepelnek, az új bor és az új olaj ünnepét, ezek a Sávout „meghosszabbításai” voltak. 

Érdekes felfedezés, hogy a szöveg javításokat tartalmaz, mivel a tekercs eredeti szerzője kifelejtett néhány fontos napot. Ezeket utólag illesztették a szövegbe. Olyan szavak és kifejezések is találhatóak ezen a tekercsen, amiket később a Misnában is megtalálunk.

zsido.com

Kép: jpost.com