A Bundesligában játszó csapat díjat kapott az UEFA-tól azért a munkáért, amelyet régóta folytat a diszkrimináció ellen.

A különböző nemzetközi kampányok ellenére folyamatosan érkeznek hírek rasszizmussal vagy antiszemitizmussal kapcsolatos szurkolói megnyilvánulásokról.

A 444-en megjelent cikk fel is sorol számos esetet a közelmúltból:

Nemrég a szardíniai Cagliari szurkolói huhogni kezdtek, amikor Romelu Lukaku, az Internazionale játékosa labdához ért. Decemberben a Tottenham egyik szurkolója banánt dobott Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal) elé. A szentpétervári Zenit ultrái azt kérték, hogy ne játsszon az általuk támogatott csapatban a brazil Malcom, mert a hagyományakitól szerintük idegen, hogy fekete játékos viselje a klub mezét.

Magyarországról is lehet példát hozni sajnos: augusztusban a dorogi szurkolók közül zsidóztak többen az MTK elleni meccsen, ezért 200 ezer forintos büntetést kapott az egyesület.

Ritka, hogy egy klub valóban hatékonyan fel tudjon lépni a saját rasszista vagy antiszemita szurkolói ellen, ezért figyelemreméltóak azok az eredmények, amelyeket a Borussia Dortmund ért el az elmúlt években – emeli ki a 444 cikke, amelyből kiderül, hogy a Dortmund aktívan támogatja a szurkolótáboron belüli antirasszista csoportosulásokat. Az egyik ilyen kezdeményezés a ballspiel.vereint! nevű, amit 2014-ben a klubtól függetlenül alapítottak. A csoport egyik tagja azt nyilatkozta, hogy azért jöttek létre, mert meg akarták mutatni: nincsenek egyedül azok, akik szerint bizonyos rigmusoknak és daloknak egyszerűen nincs helyük a lelátón. (A csoport neve egy szójáték: a klub nevéből, a Ballspielverein Borussiából és a német „összeköt” igéből áll.)

A Dortmund csak akkor ismer el egy szurkolói klubot, ha a tagok írásban vállalják a német alkotmány értékeit, valamint elutasítják a rasszizmust és a szélsőjobboldali nézeteket. Akik megszegik a szabályokat, azokat évekre kitiltják a stadionokból, vagy kizárják a szurkolói klubból, ahogy az már több esetben megtörtént – írja a 444.

A klub szorosan együttműködik a Fanprojekt nevű országos kezdeményezéssel, amelyben szurkolók, szociális munkások, szociálpedagógusok és más szakértők dolgoznak együtt a rasszizmus visszaszorítása érdekében. A Dortmund évek óta rendszeresen szervez tanulmányi kirándulásokat egykori koncentrációs táborokba a fiatal szurkolói számára. Ezek a kirándulások csak 50 euróba, vagyis nagyjából 16 ezer forintba kerülnek, a többi költséget – benne az utazást, a szállást és minden mást – a klub állja. 2017-ben maga Watzke elnök is elment egy ilyen kirándulásra. A Dortmund nemrég egymillió eurót (több mint 300 millió forintot) adományozott a jeruzsálemi Jad Vasem Holokauszt Múzeumnak is.

A rasszizmus elleni fellépés érdekében a stadionban dolgozó személyzetet arra is kiképezték, hogyan ismerjék fel a szélsőjobboldal szimbólumait, és hogyan reagáljanak, ha gyűlöletkeltő jelenséggel találkoznak.

A 444 beszámolója szerint a Dortmund dolgát megkönnyíti az a körülmény, hogy Németországban általában is próbálnak tenni a neonáci fociultrák visszaszorításáért. A Fanprojekteket a 80-as években hozták létre, válaszul arra, hogy a stadionokban gyakran küldték Auschwitzba a rivális tábor tagjait.

Michael Gabriel, a Fanprojekteket összefogó testület vezetője szerint a Dortmund az egyik legjobb példa, de attól tart, az erősödő politikai szélsőjobboldal a focira is hatással lehet. „Emiatt egyre nehezebb lesz azoknak a munkája, akik a rasszizmus ellen küzdenek, és hisznek benne, hogy minden ember egyenlő”.

zsido.com