A háromemeletes épület Szkopje múzeumi negyedében helyezkedik el.

Különleges holokauszt múzeumot nyitottak meg Szkopjéban, Észak-Macedónia fővárosában. Az elsősorban kárpótlási pénzből és magánadományokból épített, 23 millió dollárt felemésztő beruházás legfontosabb törekvése, hogy emléket állítson az ország szinte teljes egészében elpusztított zsidó közösségének.

Az egykori jugoszláv tagköztársaság, a néhány héttel ezelőttig még egyszerűen csak Macedóniának nevezett ország zsidó lakosságának 98%-át ölték meg a holokauszt idején, elsősorban a treblinkai haláltáborban. Mindössze 165 zsidó kerülte el a deportálást. Ők vagy olyan munkakörben dolgoztak (orvosként, mérnökként), mely nélkülözhetetlenné tette őket, vagy partizánként harcoltak a nácik ellen. Az egykor 8000 főt számláló közösségből szinte senki sem tért vissza. A hitközség jelenlegi létszáma kétszáz fő alatt van.

 A mai Észak-Macedónia területén már kétezer évvel ezelőtt is éltek zsidók. Az ország északi részén, Stobi településen tárták fel Európa egyik legősibb zsinagógájának romjait a polgári időszámítás utáni 165-ből, amely a feliratok szerint eredetileg egy gazdag helyi zsidó, Tiberius Polycharmus villája volt. Ő bocsájtotta azt a közösség részére, hogy zsinagógaként használják.  A római birodalom bukása után is fennmaradt a zsidó közösség, aki hűek maradtak az úgynevezett romanióta tradíciókhoz.

Szkopjéban 1366-ban emelték az első zsinagógát Bét Áháron néven. A közösség 1492 után bővült, amikor a spanyolországi kiűzetés után sokan találtak menedéket ezen a vidéken. A macedóniai zsidók sorsa a bolgár megszállással pecsételődött meg. Amíg a németekkel szövetséges Bulgária saját zsidóinak védelmet adott, a megszállt területeken élőket kiszolgáltatta a náciknak és 1943-ban megkezdődött a deportálás.

„Múzeumunk éppen egy olyan időszakban nyílik meg, amikor drámaian növekszik az idegengyűlölet, az előítéletesség és az antiszemitizmus a világon. A kiállítás hatására a látogatók feltehetik maguknak a kérdést, hogy ők miként viselkedtek volna az adott helyzetben. A macedón társadalom igen keveset tud a hajdani zsidó közösségről. Reményeink szerint a múzeum hatására ez megváltozik” – mondta Goran Sadikarijo, az intézmény igazgatója.

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Zoran Zaev miniszterelnök, Robert Singer, a Zsidó Világkongresszus alelnöke, továbbá a katolikus, az ortodox és az muszlim egyház képviselői.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

 

Megszakítás