A világ focilázban ég, lássuk a bajnokság zsidó vonatkozásait!

 

  1. A kolumbiai válogatott zsidó edzővel játszik.

Az argentin származású Jose Pekerman egykor a buenos aires-i Maccabi Zsidó Klubban kezdte pályafutását. A 68 éves edző 2004 és 2006 között az argentin csapatot vezette, majd hat évvel később a kolumbiai játékosokkal kezdett el dolgozni. A 2014-es Világkupán elért sikert követően állampolgárságot kapott Kolumbiában, melynek válogatottját azóta is irányítja. Elmondása szerint az, hogy a csapat ismét kijutott a VB-re, „az egyik legnagyobb örömöt jelenti az életében”.

 

  1. Két izraeli csapat játékosa is részt vesz a bajnokságon.

Izrael ugyan nem képviselteti magát az idei világbajnokságon, két olyan játékos is pályára fog lépni, akik a zsidó államban játszanak. John Ogu a Hapoel Beersheva játékosaként nigériai színekben, a Maccabi Tel-Aviv kapusa, Predrag Rajkovic pedig a szerb csapat mezében fog játszani.

 

  1. Izrael egykor az ázsiai csapatok közé volt besorolva.

1970-ben Izraelnek sikerült kijutnia a Világkupára, ám a mexikói játékok során bojkottal kellett szembenéznie. Az arab államok kezdeményezésére az Ázsiai Futball Szövetség kizárta soraiból a zsidó országot – így egy jóval erősebb mezőnybe, az európai csoportok közé került.

 

  1. A Telemundo spanyol TV-csatorna zsidó származású kommentátort választott.

Juan Pablo Sorín 2006-ban az argentin csapat kapitányaként játszott a Világkupán, de számos európai elit csapat tagja is volt. A Barcelona és a Juventus mellett a Paris Saint-Germain, valamint a Villarreal színeiben is pályára lépett 2009-es visszavonulását megelőzően. 2012 óta vállal kommentátori feladatokat, idén a Telemundo spanyol nyelvű amerikai televíziós hálózat felkérésére fog szerepelni.

 

  1. A jeruzsálemi Jaffa-kapu igazi „kapuvá” válik a játékok alatt.

Az izraeli Kulna Yerushalayim nevű szervezet kezdeményezésére neves kapusok várják majd a foci-rajongókat Jeruzsálem Óvárosának egyik főbejáratánál. A szervezők reményei szerint Gianluigi Buffon, Oliver Kahn, Fabien Barthez, Iker Casillas és Peter Schmeichel is részt vesz majd a programokon, amikre az arab és zsidó érdeklődőket egyaránt várják, akik egyébként a VB ideje alatt az Óváros falaira vetítve is követhetik majd a meccseket.

 

  1. Telefonos alkalmazás segíti az Oroszországba érkező zsidó drukkereket.

A „Soccer-hay” nevű applikáció segítségével a helyi zsinagógák, kóser éttermek és a rabbik is könnyen megtalálhatók lesznek a zsidó turisták számára. Az alkalmazás androidos és iOS-rendszerekre egyaránt telepíthető. A Chabad.org és a Moszkvai Zsidó Közösségi Központ is információs pultokkal készül. Bár nehéz megmondani, hány zsidó turista várható a helyszínre, a Nemzetközi Sport Utazási Irodák Szövetsége becslései szerint 10 ezer izraeli érkezik Oroszországba a játékok ideje alatt.

 

  1. Izrael kész lett volna ingyen közvetíteni arab szomszédjainak a meccseket.

A felkínált gesztus eredetileg az izraeli külügyminisztériumtól származik, márciusban tettek bejelentést az ötletről. A felvetés főként az egyiptomi rajongókat segített volna, ugyanis az ország kijutott a bajnokságra, de nem vásárolta meg a sugárzás jogát. Katar szintén nehéz helyzetbe hozta a nemzetközi közösséget, ugyanis monopolhelyzetet teremtve megszerezte az arab nyelvű közvetítés jogait – és borsos árat számít fel az arab országok számára. A jó szándék azonban kevésnek bizonyult: a FIFA megtiltotta Izrael számára, hogy a határain túl is megtekinthetővé tegye a meccsek közvetítetését.

 

 

Forrás: The Jewish Telegraphic Agency

 

zsido.com

 

Megszakítás