Tippek és trükkök.          

Szerda este véget ért hanuka nyolc napos ünnepe. Minden nap eggyel több lángot lobbantottunk fel, összesen 44-et. A legtöbben színes gyertyákat használnak, melyekből jócskán folyik forró viasz a hanukiára, és a hideg felületen hamar megdermed. Az ünnep után illik tisztán eltenni a gyertyatartót, a rátapadt viasztól azonban nem könnyű megszabadulni. Összegyűjtöttünk néhány tippet, melyek megkönnyíthetik az ünnepi utáni tisztítást.

Van, aki a fagyasztásra esküszik. Ha a hanukiát néhány órára a fagyasztóba helyezzük, a dermedt viasz könnyen eltávolítható.

Beáztathatjuk a menórát forró vízbe is. Néhány percnyi fürdő után a viasz nagy része magától leválik, és a víz tetejére úszik. A makacsabb darabokat konyhai papír törlőkendővel dörgölhetjük le. A víz felszínén úszó viaszdarabokat is egy törlőkendővel gyűjthetjük össze könnyedén.

Aki merészebb, egyenesen a sütőbe is teheti a hanukiát. Tegyünk alá sütőpapírt és papír törlőkendőt. Állítsuk a sütőt 200 fokra, majd várjunk 15 percet. Ezt követően könnyen letörölhetjük a maradék viaszt a hanukiáról. Ezt a módszert természetesen csak a fémből készült gyertyatartók esetében alkalmazhatjuk, műanyagot ne tegyünk a sütőbe!

Miután elkészültünk a tisztítással, vegyük fontolóra, hogy jövőre már az ünnep beállta előtt előkészítsük a hanukiát a nyolc napon keresztül ráfolyó viaszra. Néhány trükkel megkönnyíthetjük a hanuka utáni tisztogatást.

Ha még az első láng meggyújtása előtt étolajspray-vel befújjuk a hanukiát, az ünnep végeztével elég lesz langyos, szappanos vízzel áttörölgetni, és a viasz a ráfújt olajjal együtt könnyen eltávolítható lesz.

Ha minden este, közvetlenül gyertyagyújtás előtt negyed órára a fagyasztóba helyezzük a hanukiát, nem tapad meg rajta a ráfolyó viasz, így tisztításra sem lesz szükség a nyolcadig nap végén.

Nagyszerű megoldás lehet az, ha csepegésmentes gyertyákat vásárolunk, illetve, ha valódi olajmécseseket szerzünk be, mely egyébként is a micva teljesítésének legnagyszerűbb módja, különösen, ha olívaolajat használunk. 

Természetesen, különösen, ha hajlamosak vagyunk a szentimentalizmusra, megelégedhetünk azzal, hogy csupán annyira tisztítjuk meg a hanukiát, hogy ismét gyertyákat lehessen belehelyezni. A hanukián hagyott, sokszoros viaszréteg pedig segít felidézni a korábbi évek hanukáinak meghitt pillanatait…

zsido.com

Forrás: Tabletmag