Néhány jó tanács.

A kedd este beköszöntött, nyolc napos hanuka az év legvidámabb időszakai közé tartozik. Sajnos azonban nem ritka, hogy különféle, kisebb-nagyobb balesetek rontják el az ünnepi hangulatot. A Petách Tikvában működő Schneider Gyermekkórház szakemberei jótanácsokkal szeretnék elejét venni a kellemetlenségeknek.

Jechezkél Weissman professzor, a kórház sürgősségi osztályának vezetője elmondta, hogy a leggyakrabban égési sérüléssel érkeznek hozzájuk gyermekek, mivel az ünnep velejárója a gyertyagyújtás és az olajban sütött ételek készítése. A professzor azt ajánlja, hogy a gyermekek kizárólag felnőttek jelenlétében lobbantsák fel a lángokat és vigyázzanak arra, hogy a hajuk vagy a ruházatuk ne kerüljön közel a tűzhöz.

A hanukai gyertyatartót valamilyen tűzálló felülettel rendelkező alátétre tegyük, és ne közvetlenül egy terítőre, mert ha a hanukia felborul, lángba boríthatja a környezetét. A hanukia ne álljon függöny közelében, és amíg a gyertyák égnek, legyen valaki, aki felügyeli őket.  A lángok fellobbantása után azonnal tegyük el a gyufát, és a még fel nem használt gyertyákat, hogy azok ne juthassanak a gyerekek kezébe.

A fánk és latkesz sütést ne engedjük át a gyerekeknek, és lehetőleg ne is legyenek a forró olaj közelében. Ha valaki még is megégetné magát, tegyük a sérült bőrfelületet néhány percre hideg víz alá, majd kössük be puha, steril gézzel. Szükség esetén forduljunk orvoshoz.

Dafna Ziv Buszáni dietetikus az ünnep alatti étkezés veszélyeire hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy egy átlagos hanukai fánk rendkívül sok, akár 350-450 kalóriát is tartalmaz, ha valamilyen különleges díszítést is kap, akkor még többet. Ha lehet, együnk mini fánkokat vagy sütőben sült édességeket, és kerüljük a nagyméretű, olajban készült változatokat.

A másik közkedvelt finomság, a reszelt krumpliból készült és olajban sült latkesz szintén nem fogyókúrás étel. Egy átlagos darab energiatartalma 150-200 kalória, ami két-két és fél szelet kenyérnek felel meg. Ajánlatos a krumpli egy részét vagy egészét batátával (édesburgonyával), tökfélékkel és répával helyettesíteni. A bő olajban sütés helyett pedig étolaj-spray használata javasolt.

Az Izraeli Rák Szövetség azt javasolja, hogy a változatos színekben pompázó hanukagyertyákhoz hasonlóan az ünnep alatt fogyasztott ételeink is legyenek minél színesebbek. Különösen ajánlják a hagymát (fehér), a cukkinit (zöld), a paradicsomot (piros), a répát (narancssárga), és a külöbnöző színű paprikaféléket. Azt javasolják, hogy minimalizáljuk a cukorbevitelt, mely elhízást és szívproblémákat okozhat.

Boldog, biztonságos és egészséges hanukát!

Forrás: JPost