A szovjet titkosszolgálat hatalmas erőfeszítésekkel, olykor betöréssel, fantomszervezetek létrehozásával, hamisítással, sőt pokolgépes merényletekkel is harcolt a cionista és zsidó szervezetek ellen az egész világon – derül ki a szervezet 1992-ben nyugatra dezertált tisztjének archívumából.

A Jediót Ahronót című izraeli újság a cionista és zsidó szervezetekkel kapcsolatos, Vlagyimir Mitrohin által nyugatra csempészett titkosszolgálati dokumentumokat elemezte. Az újság korábban a szovjetek izraeli ügynökhálózatát, majd – a palesztin szervezetekbe beépített ügynökei révén – Izrael ellen folytatott árnyékháborúját mutatta be.

Az iratokból kiderül, hogy Jurij Andropov, a Szovjetunió egykori vezetője szerint a cionista és zsidó szervezetek, valamint a zsidók kivándorlása létében fenyegették a Szovjetuniót, ezért az Amerika elleni küzdelem mellett, illetve azzal összefüggésben kiemelt harcot folytatott ellenük.

Jurij Andropov azért is tartotta különösen fontosnak a zsidókkal szembeni küzdelmet, mert – Jakov Kedmi, a kelet-európai zsidókra szakosodott izraeli hírszerző szervezet, a Nativ volt vezetője szerint – maga is zsidó származású volt, és így próbálta hangsúlyozni a Szovjetunió iránti hűségét.

A cionizmus elleni titkos harcban a szovjet titkosszolgálat nem riadt vissza a törvénytelen eszközöktől sem: 1972-ben a “Simon akcióban” egy lemásolt kulcs segítségével behatoltak a Zsidó Világkongresszus párizsi épületébe, és kimásolták a szervezet sok ezer támogatójának listáját.

the-world-jewish-congress-in-geneva-in-1953-768x433

Később egy fantomszervezet, az “ifjú cionisták uniójának” nevében hamisított dokumentumokat küldtek az adományozóknak, melyekben csalással és lopással vádolták meg az izraeli kivándorlást szorgalmazó cionista szervezetek vezetőit. Ennek nyomán a meggyanúsítottaknak magyarázkodniuk kellett, és alaposan megcsappantak a zsidó intézményekhez átutalt pénzek is.

A KGB Andropov irányításával a hetvenes években megpróbált megakadályozni minden kapcsolatot a szovjet és külföldi zsidók között, elkobozták még a pészachra küldött maceszszállítmányokat is, valamint lehallgatták és megszakították a zsidók külföldi telefonbeszélgetéseit.

Amerikában a KGB ügynökei a Meir Kahane rabbi vezetésével működő, a szovjet zsidók kivándorlásáért is küzdő Zsidó Védelmi Liga (Jewish Defense League, JDL) nevében hamis leveleket küldtek az ENSZ-nek, valamint arab államok képviseleteinek, amelyben bosszúval fenyegetőztek a zsidókat és Izraelt ért palesztin terrorakciók nyomán.

A Pandora kódnevű akcióban a szovjet titkos ügynökök az afroamerikaiak és a zsidók között próbáltak véres konfliktust gerjeszteni; a hetvenes évek elején pokolgépet robbantottak több olyan lakónegyedben, ahol többnyire feketék élnek, majd a JDL nevében jelentkeztek elkövetőként, és röpcédulákon a JDL és a zsidók ellen mozgósították a feketéket. Mindezek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy végül maga Meir Kahane is Izraelbe költözött.

A KGB műhelyében 1978-ban megalkották a “Cionizmus fehér könyvét”, egy hazugságokkal teli gúnyiratot, amit harminckét országban terjesztettek a politikai vezetők, könyvtárak, nemzetközi szervezetek, és a felsőoktatási intézmények körében.

A Mitrohin-akták szerint a KGB New York-i ügynökei 1975-ben komoly segítséget nyújtottak a szovjet és arab diplomatáknak az ENSZ közgyűlés később visszavont határozatának elfogadtatásában, amely rasszizmusként határozta meg a zsidók Izraelbe települését célul kitűző cionizmust.

A KGB és a szovjet vezetés zsidókkal és cionizmussal szembeni ellenségessége Andropov 1984-ben bekövetkezett halálával sem szűnt meg. Még Vlagyimir Krjucskov, a KGB 1988-ban kinevezett vezetője is hangsúlyozta, hogy leginkább a cionizmus fenyegeti a Szovjetuniót és a szovjet tábort – írja a Jediót Ahronót.

Az újság küldöttsége Ronen Bergman biztonsági szakértő vezetésével fél évvel ezelőtt az angliai Cambridge-be utazott, ahol a brit hatóságok az úgynevezett Mitrohin-archívumot őrzik. Az akták egy részébe a kutatók 2014 nyara óta betekinthetnek. 

A rendelkezésre bocsátott iratokat az izraeli újságírók lemásolták, oroszról héberre fordították, majd összevetették más rendelkezésre álló forrásokkal, valamint megkérdezték tartalmukról a még élő és beszélni is hajlandó tanúkat.

Vlagyimir Mitrohin, a KGB archívumának egyik vezető dolgozója a Szovjetunió összeomlása után, 1991-ben sétált be az általa kimásolt, illetve kijegyzetelt dokumentumokkal a moszkvai brit nagykövetségre, és egy évvel később már Nagy-Britanniában élt. Dezertálása után volt szovjet ügynökök hada lepleződött le Angliában, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Államokban, becslések szerint világszerte mintegy ezer titkos ügynök kilétére derült fény.

MTI/zsido.com