Mi az igazság a Dunába lőtt zsidó áldozatok utáni kutatás ügyében?

Az izraeli főrabbi a magyar miniszterelnök segítségét kérte

A magyar miniszterelnök tavalyi izraeli látogatása során ellátogatott az izraeli főrabbihoz, David Lauhoz. A főrabbi a találkozón arra kérte Orbán Viktort, hogy a magyar kormány járuljon hozzá ahhoz, hogy a ZAKA (Zihuj Korbánot Ászon, Katasztrófák Áldozatainak Azonosítása) nevű szervezet önkéntes munkatársai a Duna budapesti folyómedrében kutatásokat végezzenek a ’44-’45 telén a nyilasok által a Dunába lőtt magyar zsidó áldozatok maradványait keresve.

A kérés annak nyomán érkezett, hogy a Margit híd 2011-es felújítása során, a Dunába bombázott régi szerkezet kiemelésekor emberi maradványokat találtak, amelyekről hosszas kutatás után bebizonyosodott, hogy minden valószínűség szerint zsidó áldozatoktól származnak.

Az áldozatokat azonosították

A Susa Éva által jegyzett 2012-es, valamint a Dudás Eszter által jegyzet 2015-ös szakvélemény és tanulmány szerint a mintegy 22 embertől származó koponya és más csontok közül 15 esetben sikerült DNS-t kinyerni, és ezek közül 9 esetben bebizonyosodott, hogy anyai ágról askenázi zsidó DNS-t tartalmaznak. Az áldozatok csontjait végül 2016-ban a Kozma utcai zsidó temetőben helyezték végső nyugalomra. 

A leszármazottak fordultak a Főrabbihoz

Lau főrabbi a ZAKA és a túlélők leszármazottainak kérését tolmácsolta a magyar miniszterelnöknek annak érdekében, hogy az esetlegesen még fellelhető áldozati maradványok végső nyugalomra lelhessenek. A halottaknak kijáró végső tisztelet univerzális emberi (és a zsidó vallásban kiemelt fontosságú kegyeleti) kötelesség.

Orbán Viktor a találkozón ígéretet tett az ügy támogatására, és a jelenlevő Köves Slomó rabbit kérte meg az operatív teendők elvégzésére. A miniszterelnök ehhez minden szükséges segítséget megígért és azt kérte, hogy a kezdeményezés ne veszítse el kegyeleti jellegét, és ne váljon politikai üggyé.

A ZAKA, a magyar Belügyminisztérium, a rendőrség és az EMIH munkatársai között elindult a kutatás szakmai előkészítése. Január 13-án a ZAKA szakemberei Budapestre érkeztek, hogy az Izraelből magukkal hozott magas hatásfokú szonár és víz alatti scan készülékekkel az első vizsgálatot megkezdjék. Ugyanezen a napon – a ZAKA-tól függetlenül – Arje Deri izraeli belügyminiszter is Budapesten járt és találkozott Pintér Sándor belügyminiszterrel. A találkozó után Deri meglátogatta a Duna parton dolgozó szakembereket, megköszönte a munkájukat és reményét fejezte ki, hogy ha sikerrel járnak, akkor az áldozatok végső nyugalomra kerülhetnek a zsidó temetkezési szertatások szerint. A Duna-parti eseményről rövid videó is készült, amit Deri feltett az Twitter oldalára.

„Izrael sírjai” és nem „izraeli sírok”

A videót felkapta a magyar média, és hírt adtak az eseményről. A Mazsihisz azonnal tiltakozni kezdett, és közleményük szerint levelet írtak az izraeli és a magyar belügyminiszternek, hogy “azonnal állítsák le” a kutatást. Érvelésük szerint azért, hogy “ne vigyék a mártírokat Izraelbe”, valamint azért, mert “nem lehet tudni, hogy zsidó vagy nem zsidó emberek maradványairól van szó…”.

Az “Izraelbe szállítás” híresztelése valószínűleg abból a félrefordításból származik, hogy Deri a videójában azt mondja: “Kever Jiszráél” (Izrael sírjaiba) visszük az áldozatokat. Ez azonban izraelita temetést, és nem Izraelben történő temetést jelent. Igen furcsa, ha egy zsidó szervezetben nem tudnak eléggé héberül. A Mazsihisz hisztérikus tiltakozása elég nagy felháborodást keltett Izraelben, itt, itt és itt olvashatók a beszámolók. 

A zsidó vallási előírások szerint a legmagasabb szintű kötelesség eltemetetlen áldozatok földi maradványait felkutatni és a végtisztességet megadni nekik. Különös tekintettel a holokauszt áldozatainak esetében, ahol a kutatás ténye is egy olyan lépés, amely a magyar történelem sötét fejezete fölött érzett történelmi felelősség gesztusát fejezi ki. Kár, hogy a Mazsihisz egyes vezetői rögtön a nyilvános protestálás megszokott eszközéhez nyúlnak akkor is, amikor elég volna csak kicsit alaposabban elolvasni a héber szöveget.

 

 

zsido.com

Megszakítás