Különleges ünnepséget tartottak Reuvén Rivlin államfő jeruzsálemi rezidenciáján a Talmud Enciklopédia első kiadásának 70. évfordulója alkalmából.

A Talmud Enciklopédia rabbi Meir Bár-Ilán 1942-es kezdeményezése nyomán jött létre. Célja az volt, hogy a talmudi vitákat és véleményeket (illetve azok későbbi, egészen napjainkig kiható aspektusait) áleftől távig, közérthető, összefoglaló jellegű szócikkekben mutassa be. A kezdeményezés mind a mai napig széles támogatásnak örvend a vallásos zsidó világ minden irányzata részéről. Többek közt a lubavicsi rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi is támogatta a projektet.

Ávráhám Steinberg rabbi, a projekt jelenlegi igazgatója
Ávráhám Steinberg rabbi, a projekt jelenlegi igazgatója
A szócikkek nemcsak tóratudósok, hanem a téma iránt érdeklődő laikusok számára is érthető nyelvezettel íródtak. A szöveg pontossága és megbízhatósága, tömör és lényegre törő stílusa páratlan a zsidó jogi irodalomban. Ezeket az alapelveket Meir Bár-Ilán rabbi felkérése nyomán Slomó Joszef Zevin rabbi fektette le. Ugyancsak ő volt az, aki összeállította azt a több mint kétezer tételt, melyet a 70 kötetesre tervezett sorozat feldolgoz. Jelenleg a káf betűnél tartanak, vagyis majdnem a fele készült el a teljes sorozatnak.

e227eb0a-d2cd-43e5-a862-f07e81cc2e49-347x281
Reuvén Rivlin államelnök a hétfői ünnepségen
Az enciklopédia a zsidó hagyomány egyik legfontosabb kiadványa, melyet még elismert jogászok is használnak és idéznek jogi szövegek megfogalmazásakor. Az ünnepség szervezői kiemelték, hogy az Enciklopédia olyan mű, mely semmi máshoz nem fogható a zsidó vallási irodalomban, sem magyarázatai, sem a hatalmas, a bibliai kortól napjainkig felhalmozott tudásanyag összefogottságának tekintetében. „Kiváltképp napjainkban, amikor oly nagy mennyiségű, ellenőrizetlen és szubjektív információ árasztja el a világunkat, az Enciklopédia a Talmud és a háláchá (zsidó jog) megismerésének létfontosságú forrása” – mondta az egyik felszólaló.

Az ünnepségen Reuvén Rivlin államelnök mellett beszédet mondott többek között a két izraeli főrabbi, Dávid Lau és Joszef Jicchák, valamint Miri Regev kulturális miniszter is. Az eseményen megjelent Ávráhám Steinberg rabbi és professzor, a Talmud Enciklopédia munkálatainak jelenlegi igazgatója. Steinberg rabbi korábban hétkötetes, Háláchikus Orvosi Enciklopédia című művéért Izrael-díjban részesült.

Megszakítás