Már az első szombatfogadáson 400 vendég vett részt.

2004-ben szörnyű cunami pusztított a turisták körében népszerű Phuket szigetén. Ez volt az a pillanat, amikor a phuketi Chábád-központ megalakult, méghozzá egyetlen céllal: életeket menteni, legyenek azok turisták vagy helyi lakosok. A vészhelyzet elmúltával a központ tovább működött, elsősorban a szigetre érkező zsidó látogatókat szolgálva.

Az elmúlt évtizedben a sziget zsidó oázisa egyre csak fejlődik, hogy a zsidó turisták – köztük a tömegesen érkező izraeli fiatalok – minden igényét kielégíthessék. Hamar kiderült, hogy az eredetileg kibérelt három apró épület nem képes ennyi programnak és embernek helyet adni. 2016-ban már 10 400 szombati ételadagot szolgáltak fel, az étteremben pedig 27 000 vendég fordult meg. Elérkezett tehát az idő egy saját, nagyméretű épület létrehozására.

2015-ben tették le az új központ alapkövét, mely egy 300 fő befogadására alkalmas zsinagógát, egy mikvét (rituális fürdőt), egy 200 fős éttermet, egy 400 férőhelyes rendezvénytermet és egy tetőre épített chupát, azaz esküvői sátrat foglal magába. A központot kiegészíti egy lakórészleg, ahol a központot irányíró Menachem Mendel Segal rabbi és családja, illetve a munkájukat segítő jesivabócherek lakásai kapnak helyet. A várakozások szerint naponta 500 látogatót fogadnak majd.

A hét emeletes, 2400 négyzetméteres épületet augusztus 27-én avatták fel Yosef C. Kantor, Thaiföld főrabbijának jelenlétében. Az ünnepségen jelen voltak a térség – Bankok, Chiang Mai, Ko Samui – lubavicsi kirendeltségeinek vezetői is. A megnyitót követő első szombatfogadáson 400 ember vett részt, és a közelgő nagyünnepekre is telt házat várnak.

“Korábban erről a Chábád-központról mindenkinek a tragédia, a pusztulás és a halál jutott eszébe. Ez az új épület azonban a jót, a kényelmet, az örömöt, az újjászületést, a növekedést és az optimizmust jelképezi.” – mondta Kantor főrabbi.

Forrás: Crownheights.info