A nemzetközi csoport közel 3 hektáros terület rendbetételére vállalkozott.

Hét országból, összesen 18 önkéntes érkezett Lengyelországba, hogy helyi segítőkhoz csatlakozva a varsói Okopowa utcai zsidó temető helyreállításán dolgozzanak. A közel 80 000 sírdombból álló emlékparkot 1806-ban alapították, mára egy részét szinte teljesen ellepte a gaz és elhanyagolt állapotba került. A világ egyik legnagyobb területű zsidó temetőjének rendbetétele jövőhét csütörtökig tart majd – olvasható a Jewish Telegraphic Agency honlapján.

A projekt szervezői, a Cultural Heritage Foundation nevű szervezet a One World Association munkatársaival összefogva döntöttek úgy, hogy több ország önkénteseit is mozgósítják a lengyel zsidó temető helyrehozásához. A Spanyolországból, Dániából, Hollandiából, Németországból, Finnországból és Csehországból, valamint Törökországból érkező résztvevők a felújítási munkák mellett a zsidóságról szóló előadásokon és más programokon vesznek majd részt; többek között a varsói Zsidóság Története Múzeumba is ellátogatnak, ahogy a varsói zsingagógánál is látogatást tesznek.

„A temető nagy része felfedezetlen, és sok részéhez lehetetlen hozzáférni a buja növényzet miatt” – mondta Olda Waszak, az önkéntesek koordinátora. „Több mint 100 önkéntes segítségének köszönhetően majdnem 3 hektár rendbetételére vállalkoztunk” – tette hozzá nyilatkozatában.

zsido.com

Kép forrása: BBC