Kutatók bizonyítékokat találtak arra, hogy több ezer éve 15-40 méter magas hullámok rombolták le az akkori településeket.

Az emeletes ház magasságú hullámokat valószínűleg egy földrengés indította el. A szökőár vélhetően a mai Haifa városától 30 kilométerre délre érte el a partot először, ez lehet a legkorábbi cunami a Földközi-tenger keleti medencéjében, amelynek nyomára bukkantak – írja beszámolójában timesofisrael.com.

Egy olyan réteget találtak, amelyben rengeteg a tengeri üledék, a kagyló, mégpedig a tengertől akkoriban messze lévő területen. Úgy vélik ezt a jelenséget csak egy cunami okozhatta. A kutatók alapvetően a térség ősi éghajlatát, környezeti állapotát vizsgálták, eközben bukkantak a szökőár nyomaira – mondta Gilad Shtienberg a tanulmány egyik szerzője.

A hullám 1,5–3,5 kilométerre is behatolhatott a szárazföld belsejébe, ez sokkal jelentősebb, mint az eddig ismert cunamik. A szakemberek szerint ez lehet a magyarázata, hogy abból az időszakból szinte lehetetlen települések vagy bármilyen emberi tevékenység nyomaira bukkanni a vidéken, miközben a térségben máshol bőségesen.

A kutatást együtt végezte két amerikai egyetemmel együttműködve a Haifai Egyetem. 

Kép: timesofisrael.com