Bétár Ilit polgármesteri hivatala új szolgáltatást nyújt lakóinak: előadás keretében ismertetik meg az érdeklődőket az önvédelmi fegyver viselésének előnyeivel, a fegyvertartás szabályaival és az engedély kiváltásának módjával.

„Ez egy háredi város, az itt élők túlnyomó többsége nem szolgált a hadseregben, de most szeretnének önvédelmi fegyverhez jutni. Ebben nyújtunk segítséget számukra” – mondta az önkormányzat szóvivője.  A városszerte elhelyezett plakátokon egy bibliai idézet szerepel (Jesájáhu 2:4)„És kardjaikat kovácsolják”, majd a következő szöveg: „A jelenlegi biztonsági helyzet okán a városháza tájékoztatást és felkészítést tart a város azon lakosainak, akik fegyvert kívánnak vásárolni.”

A közel 50 000 lakosú Bétár Ilit Jeruzsálemtől délnyugatra, Gus Ecionban fekszik, az ősi zsidó város, Bétár romjainak közelében. A várost 1984-ben alapították, s lakói között az ortodox társadalom szinte minden közössége megtalálható. Az ország egyik leggyorsabban növekvő települése: 2020-ra feltehetően már 100 000 lakossal büszkélkedhet majd. Bétár Ilit szomszédságában számos ellenséges település található, így a városban élők automatikusan megkapják a fegyverviselési engedélyt, amennyiben büntetlen előéletűek, és elvégeznek egy rövid kurzust és lőgyakorlatot.  A jogszabályok személyenként egy darab félautomata pisztoly vásárlását teszik lehetővé.

A rendőrség szakemberei megismertetik az érdeklődőket a kézifegyverek sajátosságaival, használatuk módjával, és segítséget nyújtanak az engedély kiváltásához szükséges nyomtatványok kitöltésében, amelyeket a résztvevők rögtön be is nyújthatnak.  Azok a polgárok, akik már korábban engedélyhez jutottak, a helyszínen kedvezményes árú fegyverek és kiegészítők között válogathatnak.

Bétár Ilit önkormányzatának egyik képviselője elmondta, hogy az újfajta szolgáltatás a város biztonságpolitikájának részét képezi, melyet újragondoltak a terrorhullám hatására. A városunk biztonsági helyzete megfelelő, sőt jobbnak mondható, mint Izrael más településein, beleértve az ország központjában lévőket is – tette hozzá.

Ezzel együtt időről-időre előfordulnak veszélyes esetek. Többször dobáltak köveket és gyújtóbombákat a település szélén fekvő épületekre, illetve egy hónappal ezelőtt a város bejáratánál támadt késsel a biztonsági őrre egy arab merénylő.

A fegyverviselési engedély iránti fokozott érdeklődés egyébként az egész országban megfigyelhető. Amíg 2015. májusa és júliusa között csupán 1500 kérelmet nyújtottak be, addig az év októbere és decembere között több, mint  13 000-et.