Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

A hanuka fényei fellobbantak mindenfelé Izraelben. Érdekességként kiemelhetjük az ősi Estemoa zsinagógájában meggyújtott hanukai lángokat. Az Ász-Számu arab település területén álló épületben a Hevroni-hegység zsidó lakosai és az izraeli hadsereg katonái közösen gyújtottak gyertyát vasárnap. A megyei önkormányzat feje, Jocháj Dimri beszédében elmondta: ”Köszönetünket fejezzük ki a Júdeai Brigád katonái és parancsnokai felé, akik éjjel-nappal őrködnek biztonságunk felett. Egyáltalán nem magától értetődő, hogy ebben az időszakban meg tudjuk látogatni ezt a különleges helyet. Csak azok a parancsnokok ösztönzik e fontos helyszín meglátogatására a civil lakosságot, akik tudják, hogy az erőnk a gyökereinkből táplálkozik. Hanuka története erőt ad nekünk országunk benépesítésére… ötven éve jogunk van arra, hogy visszatérjünk és letelepedjünk… Ugyanazzal az elszántsággal és határozottsággal cselekszünk, mint egykor a makabeusok, és kétségtelenül sikerrel járunk és győzedelmeskedünk.”

Icik Kohén, a Júdeai Területi Brigád parancsnoka válaszában hangsúlyozta: „Boldogan jövünk erre a helyre, és különösen fontos volt számunkra, hogy lehetővé tegyük e különleges hely meglátogatását. Hanuka története az erőt szimbolizálja. Mindnyájunknak azt kívánom, hogy minőségi életet folytathassunk itt. Az a feladatunk és a reményünk, hogy béke és nyugalom legyen itt, és mindannyian azért imádkozunk, hogy láthassuk a környék felvirágzását és békéjét.

Jehosua sírjánál

Ász-Számu, bibliai nevén Estemoa zsinagógája a második Szentély pusztulását követő korszakba nyúlik vissza: Jeruzsálem lakói a város pusztulása után többek közt a hevroni hegyek közé menekültek, és alapítottak közösségeket. A régészek négy zsinagóga maradványait tárták fel: Estemoában, Szuszijában, Máonban és Ánimban, igazolva ezzel a zsidó jelenlétet egészen korai időktől fogva. Estemoát a Biblia is többször említi Jehuda törzsének területeként, és szerepel a jeruzsálemi Talmudban is, melynek tanúsága szerint nagy létszámú zsidó közösség élt a településen. Dr. Doron Szár Ávi, aki a Herzog Intézetben az Izrael Földje tanulmányok igazgatója, elmagyarázta az egybegyűlteknek, hogy az Izrael Múzeumban látható menórák legnagyobb része a hevroni hegyekből származik. A helyi zsidók a menórát választották jelképüknek, és mind házaik, mind zsinagógáik ajtajára felvésték e jelet.

Ász-Számu

Somroni vezetők és katonai parancsnokok jelenlétében Jehosua bin Nun sírjánál is fellobbantak az ünnepi fények az Áriel városához közel fekvő Kifl Háresz arab faluban, melyet a kutatók a bibliai Timnát Háresz településsel azonosítanak. A falu egy része „B” besorolású, vagyis a Palesztin Hatóság polgári igazgatása alatt áll, más része pedig „C” terület, vagyis teljes mértékben izraeli kontroll alatt van.

Az ünnep hatodik estéjének gyertyagyújtása a helyszínen már hagyománnyá vált. Helyi közösségi vezetők és az Izraeli Védelmi Erők parancsnokai ünnepeltek együtt. Joszi Dágán, a somroni önkormányzat vezetője így dicsérte a hadsereg képviselőit: „Áldás számunkra, hogy olyan parancsnokokkal dolgozhatunk, mint önök. Parancsnokokkal, akik példát mutatnak az egész zsidó népnek. Mi, civilek büszkén állunk ilyen óriások mellett, akik áldozatokat hoznak Izrael Állam biztonsága érdekében.”

A múlt hónapban több száz civil személy látogatta meg a hadsereg kíséretében Jehosua sírját. A hanukai gyertyagyújtás alkalmával Ilán Mandrich parancsnok megjegyezte: „Alakulatunk évente néhány alkalommal lehetővé teszi a sír meglátogatását, hogy az arra vágyók ott imádkozhassanak… A faluba történő látogatásokat annak érdekében szervezzük meg, hogy minden az egységgel való együttműködésben történjen, és fenntarthassuk a terület rendjét, valamint biztosíthassuk az imádkozók biztonságát.”

Palesztin diákok tüntettek az izraeli egyetemeken

A Tel-Avivi Egyetem arab diákjai tüntetést tartottak azt követően, hogy Trump elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A demonstráció során a „Lélekkel és vérrel váltunk meg téged, Ál-Ákszá”, „Karddal és erővel harcolunk ellenük, és tanítjuk őket móresre”, valamit „Az intifáda útján iskolázzuk őket” szlogeneket hangoztató mintegy ötven arab fiatal újabb intifádát követelt. A cionista Im tircu mozgalom aktivistái ellendemonstrációt tartottak, izraeli zászlókat lengettek, és izraeli dalokat énekeltek – többek közt a zsidó állam himnuszát, a Hátikvát.

Az előző héten a jeruzsálemi Héber Egyetemen tartottak tüntetést az arab Egyesült Lista nevű párt egy parlamenti képviselőjének jelenlétében arab diákok, akik „Cionisták, takarodjatok”, „Palesztina a folyótól a tengerig arab” és „A mi földünk arab és szabad” jelmondatokat hangoztatták. Hasonló demonstrációkat a Ben Gurion Egyetemen (Beer Sevában) és a Haifai Egyetemen is tartottak. Mátán Peleg, az Im tircu mozgalom elnöke az esetekkel kapcsolatban elmondta: „Szégyenletes, amit az elmúlt héten az izraeli [egyetemi] kampuszokon figyelhettünk meg. Diákok nyíltan buzdítanak erőszakra és büntetlenül szólítanak fel Izrael Állam lerombolására. Veszélyes precedens ez, mely erőszakba torkollhat, hacsak meg nem állítják azonnal az egyetemek vezetői. A felirat már a falon van, észre kell vennünk.”

Tiltakozások a Teva elbocsájtási terve miatt

A Teva gyógyszeripari óriásvállalat többezres elbocsájtási terve nyomán tiltakozáshullám söpört végig az országon. A vállalat dolgozói autógumikat is égettek a tüntetések során, majd Izrael legnagyobb szakszervezete, a Hisztádrut jelentett be általános sztrájkot vasárnapra. Ennek eredményeként a Ben Gurion repülőtér, a kórházak, az állami hivatalok, egyetemek, egészségügyi rendelők mellett még a nemzeti parkok is zárva tartottak 8 és 12 óra között. Jeruzsálemben utakat zártak le a tüntető tömegek miatt. A Teva az egész világon negyedére csökkenti alkalmazottainak számát, Izraelben ez 1750 embert érint.

A Teva dolgozóinak tüntetése

Icik Ben-Szimon, a tiltakozó munkások egyik képviselője társaival a Teva egyik gyárában barikádozta el magát: „Egyetlen dolgot követelünk a gazdasági minisztertől: biztosítsa, hogy a Teva jeruzsálemi részlegei örökre nyitva maradnak. Ez a kívánságunk, és ezt az üzenetet küldjük el a miniszterelnöknek – hogy a gyárunk maradjon nyitva. Gyárunk évek óta nyereségesen működik, úgy gondolom, és hiszem, hogy ez így is marad.” A dolgozók azonban arra is utaltak, hogy ha a részleg bezárására kerül a sor, készek felrobbantani az épületet: „Gyárunk ketyegő időzített bomba – tonnaszámra rendelkezünk robbanóanyagokkal és mérgekkel. Az egész országnak fel kell erre készülnie.”

zsido.com