Filmajánló: A csíkos pizsamás fiú.

A Csíkos pizsamás fiú című film nem tipikus holokausztot feldolgozó alkotás, hiszen több tekintetben is eltér a koncentrációstáborokat bemutató történeteketől. A rendező Mark Herman, aki John Boyne regényét vitte vászonra, úgy véli, hogy ez nem is holokauszt sokkal inkább családi dráma. A film különlegessége, hogy két kisfiú szemszögéből mutatja be a haláltábor borzalmait.

A történet II. világháború idején játszódik, amikor az alig nyolcéves Bruno (Asa Butterfield) egy náci tiszt kisfiának élete jelentősen megváltozik, amikor apját a kényelmes berlini otthonukból egy távoli területre helyezik át. Oda, ahol az amúgy is magányos fiúcska senkivel sem tud játszani. A titkos helyszínről csak a férj tudja az igazságot, de még feleségének sem árulja el, hogy egy haláltábor mellé hozta a családját, ahol reggelente az elégetett hullák szagát érezni a levegőben.  Brunónak megtiltják a szülei, hogy kilépjen a lakásból, de az unalom és a kíváncsiság eluralkodik rajta és arra sarkallja, hogy édesanyja intelmeit semmibe véve megnézze közelebbről is a számára csak egy farmnak tűnő szomszéd területet.

A farmnak hitt haláltábort drótkerítés választja el a külvilágtól. Brunó a másik oldalon egy szomorú, koszos, csíkos pizsamára emlékeztető ruhába öltöztetett, vele egy idős gyereket talált.  Schmuellt (Jack Scanlon) édesapjával együtt hurcolták a táborba, ahol – mint minden fogvatartottnak – neki is kényszermunkát kell végeznie. Az édesapa egyik napról a másikra eltűnt, Schmuell egyre kétségbeesettebben keresi. A kisfiúk közötti kerítés a két, egymással szemben álló világ szimbóluma, ennek ellenére találkozásuk pillanatában barátság alakul ki közöttük, amely felülírja a körülményeket. Találkozásaik mindennaposak lesznek, Brunó ételt és játékokat visz folyton éhes és fáradt kis cimborájának, aki mindig ugyanazt a csíkos ruhát viseli. Schmuell és Brunó egyetlen vágya, hogy kerítés nélkül tudjanak együtt játszani, és megkeressék Schmuell napok óta nyomtalanul eltűnt apukáját. Tervüket megvalósítva végül sikerül egyikőjüknek átjutni a túloldalra, hiszen a drótkerítés alatti közösen kiásott árok, alagútként szolgál Brunónak, hogy átjusson barátja világába, ahol Schmuell csíkos ruháját is megkapja…

zsido.com