Izrael főrabbijai felmentették a Tisa beAv böjt alól a  gázai hadműveletekre beosztott katonákat.  David Lau askenázi és Yitzhak Yosef szefárd főrabbik bejelentették, hogy a zsidó jog és a halacha szerint a böjt hétfőn naplementekor kezdődik.

 Hirdetményüket az alábbi nyilatkozattal egészítették ki:

“Mivel az IDF katonák a frontvonalban harcolnak és feláldozzák életüket a zsidó népért és országért, ehelyütt kijelentjük, hogy a zsidó jog szerint a frontvonalon szolgáló katonák felmentendők a Tisa BeAv böjt, és minden más gyász alól, amit a törvények erre az alkalomra elrendelnek számukra”.

Tisa beAv ünnepe, amely idén kedden napnyugta után végződik, az első és második Jeruzsalemi Szentély elpusztítására emlékeztet. Lau azt is elrendelte, hogy a gyászünnep kilenc napja alatt, amikor a zsidók tartózkodnak a zenehallgatástól, a katonák számára lelkesítésként engedélyezni lehet vallásos művészek előadásainak hallgatását.

Csak utalásként, hogy a böjt betartása mennyire stratégiai fontosságú egy összecsapásban, érdemes visszaemlékezni az 1973-as Jom Kippuri háborúra.  Az arab országok összefogott orvtámadása a legnagyobb zsidó gyászünnep, a második templom pusztulásának napján, a déli órákban indult meg. Ilyenkor Izraelben nincs rádióadás, telekommunikáció, közlekedés. Szigorú böjt van, enni, inni nem szabad. A lakosság túlnyomó többsége étlen-szomjan otthon ül és várja a sarkcsillag feljöttét, amely az „ünnep” kimenetelét jelenti. A katonák is, akiket emiatt jóval nehezebb volt mozgósítani. A késlekedés nyomán több mint 2500 izraeli katona vesztette életét, és csak nehezen lehetett a vesztes pozíciót végül győzelembe fordítani.