A százéves Gerson Edelstein rabbi elsősorban a nem hászid askenázi zsidóság vezetője volt a háredi közösségen belül, de kimagasló tudása miatt széles körű tiszteletnek örvendett. A rabbi sávuot után került kórházba és ma délelőtt érte a halál. A temetési szertartás délután fél négykor veszi kezdetét Bnéj-Brákban, feltehetően százezrek részvételével.

A rabbi a Szovjetunióban, egy Sumjaci nevű kisvárosban született, Szmolenszk közelében, ahol apja, Cvi Jehuda Edelstein rabbi vezette a zsidó közösséget. Mivel a bolsevik hatalom bezáratta a zsidó iskolákat, Gerson és bátyja, Jáákov illegális úton tanultak Tórát. A tankötelezettséget meghamisított születési bizonyítványuknak köszönhetően kerülték el, mivel azon jóval fiatalabbnak voltak feltüntetve valós életkoruknál. 1934-ben végül kivándorlási engedélyt kapott a család és a Szentföldön telepedtek le. A testvérek a legnevesebb litván típusú tanházakban tanultak, előbb a Lomza jesivában Petách Tikvában, majd a bnéj-bráki Ponyevics jesivában. A háború után Gerson rabbi megnősült és a holokauszt során elárvult gyerekeket tanította. Kimagasló tudása miatt a jesiva vezetői közé került, majd őt nevezték ki az intézmény élére. 1945-től élete végéig ő fújta meg a sófárt ros hásánákor a jesivában imádkozók számára.

A rabbi élénken részt vett az izraeli politikai éltben és a háredi Degel Hátorá (a Tóra lobogója) párt rabbinikus tanácsadó testületének tagja volt. Miután 2022-ben elhunyt Chájim Kányievszki rabbi, őt tekintették a litván irányzat első számú vezetőjének.

„Izrael egész közösségével, számtalan tanítványával és tisztelőjével együtt mély gyászt érzek az áldott emlékű Gerson Edelstein rabbi távozása miatt. Edelstein rabbi egész lényével a tóratanulásra és az istenszolgálatra összpontosított, bátran harcolt a szombat szentségének megőrzéséért, ezernyi tanítványt állított, ugyanakkor minden hozzá fordulót melegen fogadott és bölcs tanácsokkal látott el”

– búcsúzott Jicchák Goldknopf lakásügyi miniszter.

 

Megszakítás