Bazi nagy görög emlékművita

Holokauszt megemlékezést halasztottak el egy görög városban, amiért a helyi zsidó közösség nem volt hajlandó eltávolítani a zsidó jelképet egy emlékműről.

Elhalasztották a holokauszt 1 484 áldozatának emlékére épített emlékmű avatását egy görög városban, mert a zsidó közösség tagjai nem teljesítették a városháza kérését, és az építménybe vésett Dávid-csillagot rajta hagyták az emlékművön – adta hírül az Ynetnews.

A zsidó közösség reakciójára válaszul az észak-görögországi Kavala város önkormányzata bejelentette az emlékműavatás elhalasztását, amelyre vasárnap került volna sor az eddigi tervek szerint.

„Célkeresztbe venni az emlékművön elhelyezett Dávid-csillagot erkölcsileg kifogásolható dolog” – mondta Abraham H. Foxman, a Rágalmazás-ellenes Liga (ADL) igazgatója. „Kavalában a zsidókat azért gyilkolták meg, mert zsidók voltak. És az emlékmű értékét az adja, hogy ezt világossá teszi” – tette hozzá.

Giorgos Kalantzis, a görög Kulturális-, Oktatási- és Vallásügyi Minisztérium főtitkára az ügy kapcsán nyilatkozott és elítélte a városi vezetés döntését. „Ortodox keresztényként mélyen sértve érzem magam az ügyben, mert ez olyan, mintha minket arra kérne valaki ’esztétikai okokra’ hivatkozva, hogy távolítsuk el vagy módosítsuk a németek által kivégzett nagyapáink sírjain elhelyezett kereszteket” – mondta.

Kép forrása: ynetnews.com